Dvostruka mjerila: Duhovni koncert Hržice i Cetinskog u Šibeniku prekršio sve mjere

Situacija u Šibeniku je trenutno takva da je zbog postoženih mjera klub Azimut otkazao kompletan program za kolovoz (sinoć je trebao nastupiti Igralom, a večeras nemanja), elektronski festivali na Martinskoj imaju pravo raditi do ponoć (Slurp je svoje dnevno izdanje već odradio, a danas počinje trodnevni Membrain, također uglavnom po danu), dok se u utorak, u organizaciji Župe sv. Ante Padovanskog u Šibeniku, održao koncert na kojemu se, svim epidemiološkim mjerama unatoč, okupilo nekoliko stotina ljudi.

Screenshot

U utorak navečer počele su društvenim mrežama kolati snimke koncerta koji se na šibenskom predjelu Šubićevcu, ispred crkve sv. Ante, održavao od 21 sat. Nastupila je najveća hrvatska zvijezda duhovne scene, Alan Hržica, a na pozornici mu se pridružio i Tony Cetinski.

Na videima, a cijelu snimku koncerta je na Fejsu objavila i Župa sv. Ante, jasno se vidi da se na nastupu okupilo više stotina ljudi. Podsjetimo, ako još ima onih koje na to treba podsjećati, javni događaji mogu se organizirati za najviše 50 ljudi, a za sve iznad toga potrebno je ispuniti sve moguće mjere: kontrolirani ulaz, provjera covid-potvrda, antigensko testiranje…

Ništa od toga nije se ispoštovalo na koncertu, odnosno “molitvenom susretu i slavljenju” što se danima najavljivalo preko društvenih mreža. Ili, da budemo precizniji – radilo se o duhovno-molitvenom koncertu, jer tako je sinoć taj događaj opisan s pozornice.

Tako ga je opisao fra Mario Radman, župnik u crkvi sv. Ante, koji nam je potvrdio da ulaz na koncert nije bio kontroliran.

– Nismo tražili dozvolu ni od policije niti od Stožera. To se događalo u našem dvorištu, to je kao da moram svaku misu prijavljivati – rekao nam je fra Mario.

Nije baš tako. Policiji se, doduše, prema Zakonu o javnom okupljanju vjerski događaji ne moraju prijavljivati. To nam je potvrdio i Šime Pavić, glasnogovornik šibenske policije. No, Stožeru se moraju. Procedura nalaže da organizatori bilo kakvog javnog okupljanja moraju zatražiti suglasnost Gradskog stožera, a na temelju te suglasnosti Županijski stožer odlučuje hoće li dati dozvolu ili ne.

Do Gradskog stožera nije stigla nikakva molba iz Župe sv. Ante, to nam je rekao Ante Glavurtić, član Stožera civilne zaštite Grada Šibenika.

– Nisu prijavili, mada znam da se koncert održao. Bili su u krivu, organizatorima bi trebalo dobro natrljati uši! To se tako ne radi – rekao je Glavurtić za ŠibenikIN.

Koliko nam je poznato, a poznato nam je, nijedna služba u utorak navečer nije uredovala na koncertu na Šubićevcu. Ili nisu imali informaciju, ili nisu htjeli remetiti molitveni zen okupljenih. Inače, kazna za kršenje epidemioloških mjera može dosegnuti i više od 40 tisuća kuna, mada nekako sumnjamo da će itko u ovom slučaju biti kažnjen.

U ovom videu možete pogledati kompletan nastup Alana Hržice na Šubićevcu, a želite li se uvjeriti kako u nas funkcioniraju dvostruka mjerila, preskočite do cca 18 minute snimke.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X