Ed Sheeran kaže da će prestati baviti se glazbom ako bude proglašen krivim na suđenju za autorska prava

‘Smatram da je stvarno uvredljivo posvetiti cijeli život tome da budem izvođač i autor, a da netko to umanjuje.’

Ed Sheeran (foto: Annie Leibovitz)

Ed Sheeran rekao je da će napustiti glazbenu industriju ako izgubi suđenje za kršenje autorskih prava koje je u tijeku. Još 2016. pop zvijezdu je tužio Ed Townsend – jedan od koautora klasika Marvina Gayea “Let’s Get It On” – koji ga je optužio da je kopirao pjesmu u svojoj “Thinking Out Loud”. Optužbe navode da su Sheeran i koautorica Amy Wadge kopirali ritam pjesme iz 1973., kao i uzlazni niz od četiri akorda. Spominju se i “iznimne sličnosti” između dviju pjesama, no Sheeran negira tvrdnje da je kopirao Gayev hit.

Govoreći pred sudom na Manhattanu u ponedjeljak (1. svibnja), pjevač je navodno inzistirao da će “prestati” s glazbom ako bude proglašen
krivim, javlja MailOnline. “Ako se to dogodi, gotov sam, prestajem”, rekao je dok je opisivao danak koji mu suđenje nanosi. “Smatram da je stvarno uvredljivo posvetiti cijeli život tome da budem izvođač i autor, a da netko to umanjuje”, dodao je.

Tijekom postupka, Sheeranova odvjetnica Irene Farkas rekla je sudu da je u pitanju “iskrena pjesma” napisana “bez kopiranja” Gayea, a sadrži elemente koji se obično koriste u pop glazbi. Međutim, odvjetnik Ben Crump je uzvratio tvrdeći da je pjevač na koncertu “priznao” da je kopirao Gayea spojivši dvije pjesme u jednu.

“Bio bih idiot da stanem na pozornicu pred 20.000 ljudi [i to kažem]”, rekao je Sheeran prošli tjedan, odgovarajući na optužbe. “Vjerujem da je većina pop pjesama izgrađena na gradivnim elementima koji su bili besplatno dostupni već 100 godina.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X