‘Edith – the Show’ u Lisinskom – puno više od tribute showa

Koncert ‘Edith – the Show’ u kojem Francuskinja Jil Aigrot izvodi repertoar legendarne francuske šansonijerke Edith Piaf (1915-1963) uspijeva ostvariti težak zadatak – izbjeći dojam da je riječ o kičerskom oponašanju kakvo je na djelu kod, primjerice, bezbrojnih ‘otjelovitelja’ Elvisa Presleyja, kao i nadmašiti dojam umjetničke jalovosti kakav ostavljaju bezbrojni ‘tribute bandovi’ ove ili one glazbene zvijezde.

'Edith - The Show' (Foto: Edith/Facebook)

Od ovakvog „počasnog šoua“ nerealno bi bilo očekivati osobito sjajan doživljaj, no Aigrotova i njen nadahnut četveročlani akustični kombo – klavirist, kontrabasist, harmonikaš i udaraljkaš (koji uz mali Gretschov set prekrasnoga zvuka počesto paralelno svira ksilofon) – nude iznimno ugodnu glazbeno-vizualnu večer što s mjerom spaja nepretencioznost i ambicioznost nadilaženja standardne razine „tribute“ koncerta.

Otprilike dvosatni program, podijeljen popola četvrtsatnom stankom, u prvom dijelu predstavlja ranije razdoblje karijere Edith Piaf, ono koje se ponajprije veže uz Montmartre i Pariz. Scenografija sastavljena od stare ulične svjetiljke, ulične klupe, ponešto izlizanih drvenih sandučića za piće, stolića, nekoliko stolaca, boce crnog vina i čaše te često dimljenje scenske dimilice, efektno dočaravaju noćni ugođaj svijeta Piafinih nastupa, a sve je ojačano pažljivo odabranim i tempiranim projekcijama sadržajno i ugođajno odgovarajućih crno-bijelih fotografija Pariza, Parižana i Piafove iz toga razdoblja, što se prikazuju na velikom platnu iza pozornice.

Drugi dio, bez dodatnih scenskih rekvizita, ali i dalje uz projekcije fotografija i kratkih odsječaka pokretnih slika, predstavlja razdoblje nastupa u uglednijim dvoranama. Pjevačica je preodjevena u otmjeniju inačicu karakterističnog crnog kostima, a glazbenici su svakodnevne košulje ispod prsluka i beretke zamijenili elegantnim crnim odijelima.

Ovdje su, očekivano, smješteni i poznatiji hitovi. Završnica pripada najpopularnijima, „La Vie en rose“ i „Non, je ne regrette rien“, a tu je i jedini pomalo jeftin trik, odlazak s pozornice bez izvođenja pjesme „Milord“ koju potom ipak poklone publici, nakon što Aigrot, vrativši se „na bis“, veli da će odsvirati pjesmu koju posjetioci, a što li će u drugo poželjeti u toj situaciji, negoli „Milorda“?

Jil Aigrot se u više sfere industrije zabave vinula kao pjevački glas Edith Piaf u zapaženom biografskom filmu „La Vie en rose – Edith Piaf/La mome“ (2007) Oliviera Dahana i može se reći da je zasigurno doprinijela tome da glavna glumica Marion Cotillard za svoje tumačenje Piaf bude nagrađena Oscarom, Zlatnim globusom, Cesarom i inim priznanjima. Uživo, ona nije „pljunuta Piaf“, ni izgledom, niti glasom. Aigrot pjeva čisto i točno, s osjećajem i razumijevanjem, no glasu joj nedostaje i one poderanosti i onog bola i one mješavine snage i krhkosti koji su resili Piafine interpretacije. Naravno, jer Piaf je bila jedinstvena, s čime se otvoreno slaže i sama Aigrot koja pravo zbori kada veli da je nemoguće zvučati poput te velikanke, a da je njezin cilj barem malo podsjetiti na atmosferu koju je Piaf znala ostvariti.

Pjevajući njene pjesme uz određenu dozu diskrecije, ali zdušno i predano uživajući u ljepoti krasnih, neobičnih skladbi odvažnih aranžmana, baš kao što u istome uočljivo gustira i njezin bend, Aigrot, odnosno „Edith – the Show“ svakako ostvaruju navedenu zamisao.

(Velika dvorana, KD Lisinski, Zagreb, 25. ožujka, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X