Editors: Ne želimo da nas se doživljava isključivo kao britanski bend

Basist i klavijaturist Russell Leetch i novi gitarist Justin Lockey koji je zamijenio Chrisa Urbanovitza pričali su za portal Ravno do dna.

Russell Leetch i Justin Lockey (Foto: Zoran Stajčić)

Birmingemski bend Editors još jednom je posjetio Hrvatsku nastupivši na posljednjem danu ovogodišnjeg INmusic festivala na zagrebačkom Jarunu i to nekoliko dana prije objavljivanja službenog četvrtog studijskog albuma „The Weight Of Your Love“ i koncerta na Glastonbury Festivalu. Od posljednjeg puta kad su Editorsi promovirali album „In This Light And On This Evening“ iz 2009. godine, dogodile su se personalne promjene. Grupu je napustio gitarist Chris Urbanovitz, a na njegovo mjesto je došao Justin Lockey, glazbenik koji je već od prije surađivao s Editorsima. U press šatoru INmusic Festivala bio je dogovoren intervju upravo s Justinom, kao i basistom i klavijaturistom benda Russellom Leetchom, koji su se osvrnuli na novi album i stilske promjene za koje se bend odlučio kako bi se više primaknuo američkom zvuku.

Justine, je li bilo teško uskočiti u tračnice Editorsa i nastaviti tamo gdje je grupu ostavio Chris Urbanovitz?

Justin Lockey: Vjerovao ili ne, nije bilo teško jer s Editorsima surađujem na razne načine već skoro deset godina, samo se to do sada nije znalo. Kad se dogodilo da je Chris odlučio napustiti grupu usred snimanja novog albuma, Tom Smith (frontmen, op.a.) me nazvao i pitao želim li im se pridružiti. To jest bilo malo delikatno, jer obično kad netko od glazbenika napušta bend, onda to učini nakon ulaska u studio, pa se novi članovi ugrijavaju na koncertima, što je lakše, jer sviraju već osmišljene i snimljene dionice. No pristupiti u trenutku snimanja je nešto posve drugo. Mislim da su se momci odlučili za mene upravo stoga što znaju da osjećam taj puls benda. Svakako sam zahvalan zbog tog ukazanog povjerenja, a sad mi je posebno drago jer dolazi sezona nastupa.

Bend prošao i određene krize u inspiraciji tijekom snimanja „The Weight Of Your Love“ albuma, kako je u jednom intervjuu naveo Tom Smith. Može li se znati konkretno oko čega i kako ste to rješili?

Russell Leetch: Pa upravo je odlazak Urbanovitza bio uzrok najvećoj krizi. Već je bilo odlučeno u kojem smjeru će se razvijati nova priča. Točnije, gitare su trebale uzeti primat nad klavijaturama koje se najviše ističu na prethodnom „In This Light And On This Evening“. Stoga nije bilo lako u tom trenutku razmišljati o drugom čovjeku koji bi trebao preuzeti skoro pa glavnu ulogu. Kad je Justin došao, dogodilo se da se revitalizirala energija benda i snimanje je završeno prilično brzo. Svima nam je bilo kristalno jasno što želimo, tako da smo u duhu toga i prionuli na posao.

Editors na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Tom je također izjavio kako ste ovog puta odlučili ići u smjeru k američkom zvuku i da ste najviše inspiracije tražili u zvuku R.E.M.-a i Arcade Firea. Je li to bio težak zaokret, obzirom da je „In This Light And On This Evening“ svojim nedvojbenim britanskim zvukom požnjeo priličan uspjeh?

Russell Leetch: Vjeruj mi da nije bio težak zaokret. Jako dobro smo upoznati s glazbom R.E.M.-a i Arcade Firea. Može se reći i da smo njihovi fanovi. S druge strane, nije više 2009. godina. Puno toga se promijenilo na sceni. Također nismo mi više ni taj bend koji smo nekad bili. Mi se stalno moramo micati prema naprijed i slijediti neku svoju nit. U tome je i draž svega, bar po pitanju Editorsa. Mislim, može se dosta diskutirati o tome. Kad su se R.E.M. pojavili, oni su bili sinonim za britanski zvuk u SAD-u. S godinama je to postao američki zvuk, ne zato jer su se pretjerano promijenili, već što su se ljudi navikli na njih i zavoljeli ih. Ako se tako gleda, ne radimo mi hommage nekom američkom zvuku, već konkretno onome što su radili R.E.M., a to je velika razlika.

Jeste li i dalje skloni himničnom pristupu u vašoj glazbi i na „The Weight Of Your Love“?

Russell Leetch: Jesmo. Dapače, mislim da sad posjedujemo i veću širinu, iako su moje klavijature u pozadini spram Justinovih gitara (smijeh).

Justin Lockey: Da, potpuno smo gitaristički orijentirani, samo ja i bubanj (smijeh)!

Eto, postao si glavni čovjek, a tek si došao u bend.

Justin Lockey: Treba se šaliti. Činjenica je da ja sviram dosta drugačije od Chrisa i kad smo snimali pjesme se osjetilo kako i Tom i dečki žele iskoristiti taj moj stil. Nisu htjeli da oponašam Chrisa, to nikako. Vjerujem da su zato stvari jako brzo sjele na svoje mjesto. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X