‘Ekskurzija’ Une Gunjak dolazi u kina

Važnu filmsku priču o seksualnom sazrijevanju u vrijeme selfie kulture pogledajte u CineStaru Branimir i Kino mreži od 25. travnja.

‘Ekskurzija’ poster

“Ekskurzija”, fascinantan film koji se bavi temom seksualnog sazrijevanja u režiji dobitnice europskog Oscara, Une Gunjak, stiže u domaća kina. Važnu filmsku priču o sarajevskoj tinejdžerici, koja progovara o odrastanju u vremenu nesigurnosti, rasapa moralnih vrijednosti i vladavine selfie kulture, od 25. travnja pogledajte u CineStaru Branimir i Kino mreži.

“Ekskurzija” je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanskohercegovačke redateljice i scenaristice Une Gunjak. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. Unin kratki film “Kokoška”, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, ovjenčan je nagradom Europske filmske akademije (EFA) 2014. godine.

Naizgled bezopasna laž dovodi sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) u središte školskog skandala. Dok se njezin razred priprema za izlet, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da je s njim spavala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli.

Početni impuls za scenarij Una Gunjak je pronašla u nizu novinskih članaka o poznatom slučaju banjalučkih osnovnoškolki koje su zatrudnjele na školskoj ekskurziji, posljedičnom medijskom ludilu koje je okruživalo priču i brojnim reakcijama koje su se kretale u rasponu od ekstremne seksualizacije ženskog tijela do dogmatizma i konzervativizma.

Realizaciju filma autorica opisuje kao “poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica”.

Una Gunjak (Sarajevo, 1986.) studirala je film u Italiji i filmsku montažu na britanskom NFTS-u. Kratki film “Kokoška” (2014.) premijerno joj je prikazan u sekciji Tjedan kritike Filmskog festivala u Cannesu te je osvojio nagradu EFA-e za najbolji kratki film, a njezin kratki film “Salamat” (2017.) otvorio je sekciju Dvotjedan autora u Cannesu.

Glumački postav filma čine mladi naturščici predvođeni debitanticom Asjom Zarom Lagumdžijom (Iman) i Nađom Spaho u ulozi njene prijateljice Hane. U ulozi Asjine majke gledamo Maju Izetbegović (“Hotel Pula”), a djeda tumači cijenjeni bh. glumac Izudin Bajrović. Fascinantnu filmsku priču upotpunjuje sjajan soundtrack s nekim od najzanimljivijih imena regionalne trap scene poput Mache Ravel, Cunamija Flo, Black Beriz i Stoposto.

“Ekskurzija” je koprodukcija Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Nukleus Film), Srbije (Baš Čelik), Francuske, Norveške i Katra. Hrvatski distributer filma je Zagreb Film Festival.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X