Električni orgazam u Tvornici – kako bubanj kaže

Najdugovječniji orgazam Yu rocka u petak je u ugodno popunjenoj Tvornici kulture proslavio trideseti rođendan ‘Distorzije’, uz eponimni prvijenac, najvažnije ploče svoje karijere. Usprkos obljetničarskom povodu, ovaj se koncert ni po čemu nije razlikovao od bilo kojeg drugog nastupa Gileta i ekipe u zadnjih pet-šest godina.

Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)
Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)

Večer su, kao i prije 18 mjeseci u istom klubu, otvorili zagrebački garage rock povratnici Rizol koji su u međuvremenu objavili i novi album „Strategija“. Otkako su ponovno počeli s radom, gledao sam ih nekoliko puta i moram priznati da svakom svirkom postaju sve bolji. Svojih pola sata odradili su „u petoj brzini“, žestinom kakve se ne bi posramili ni Stoogesi, pri čemu vrijedi spomenuti da Rizoli garažni zvuk povremeno efektno proširuju punk’n’rollom („Dolazi noć“) i post-punkom („Pogrešan“). Za novi singl „Lice“ ovom su prilikom snimali i spot, a čitavu priču priveli su kraju njihovom najpoznatijom i najboljom pjesmom „Ona je nova“.

Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)
Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)

Izvedba kompletne „Distorzije“ nije se bitnije odrazila na set-listu Električnog orgazma pošto su u jednakoj mjeri bile zastupljene sve faze karijere. Također, radilo se o albumu zahvaljujući kojem su te 1986. zaplivali srednjom strujom pa i ne čudi što većina pjesama s njega predstavlja nezaobilazni dio repertoara svakog njihovog koncerta. Upravo na toj ploči Orgazam je dovršio transformaciju u klasičan rock’n’roll bend na tragu Marca Bolana i Stonesa iz prve polovice sedamdesetih, gotovo nespojiv s ranim psihodeličnim punkom i eksperimentima s „Lišće prekiva Lisabon“.

Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)
Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)

Unatoč tome, „Debela devojka“ „Vudu bluz“, „Ja sam težak kao konj“, „Kapetan Esid“ i „Ne postojim“ i danas zvuče svježe i aktualno, dok bi neke druge, manje uspjele trenutke „Distorzije“ (obrada „Lui Lui“, „Vidim svoj lik“) po završetku ove turneje trebali zauvijek ostaviti u ropotarnici povijesti. U publici su se, kako to i obično biva na njihovim nastupima, sjede glave tiskale s klincima bitno mlađim od tih pjesama, a i jednima i drugima grupa je ponovno priredila stvarno dobar rock’n’roll tulum.

Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)
Električni orgazam u Tvornici (Foto: Mario Borščak)

„Vi“ i „Nebo“ vratili su nas u dane „Paket Aranžmana“ i debija, mraka devedesetih prisjetili su se fantastičnom „Seks droga nasilje i strah“, a neprežaljenog Čavketa u „Kako bubanj kaže“. Uz Srđana Gojkovića, Orgazam već desetak godina ima i rezervnog frontmena, klavijaturista i povratnika u bend Ljubu Đukića, koji posebno uvjerljivo preuzima mikrofon u troakordnim punk bombama s početaka.

Pred kraj su odsvirali i „Igra rokenrol cela Jugoslavija“, himnu svih onih kojima u životu nije bilo potrebno ništa osim muzike i zajebancije. Onih čije su nebo samo par godina kasnije zauvijek vezali žicom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X