Elis Lovrić objavila novi album i knjigu ‘Kanat od mora’

Nazivaju je istarskom vilom, a njezinu glazbu mostom koji spaja baštinu mora s baštinom srca.

Elis Lovrić ‘Kantat od mora’

“Ovaj album začet je 2015. godine. Bila je to moja druga samostalna produkcija u životu. Htjela sam spojiti svoje glumačko i kantautorsko znanje u ono što volim, u jednu tečno ispričanu glazbenu priču. Ispričanu srcem i sjećanjem. Intuitivno. Sama na sceni. Red poezije, red glazbe, bez ijednog privatnog obraćanja publici, samo stihovi i pjesma. Svijetlo, mrak, gitara, usna harmonika ili glas a cappella. Nakon premijere “Kanat od mora” 27. 8. 2015. kod Špine u Labinu, odlučila sam da će tako izgledati i album.. Prošlo je nešto godina, ali album je tu, upravo onakav kakvog sam željela”, izjavljuje ovim povodom Elis Lovrić.

Akademska glumica i multijezična kantautorica, koja govori pet i pjeva na deset jezika, poznata po pjesmama na labinjonskoj cakavici, upravo je objavila svoj novi album “Kanat od mora”. Vijest o novom albumu dolazi u trenutku kada je njezina pjesma “No war” izabrana da se predstavi na Dori 2022..

“Kanat od mora” kombinacija je poezije na labinjonskoj čakavici i pjevanih kompozicija. Među pjesmama na albumu su i one koje su već objavljene kao singlovi i predstavljene na festivalima u Splitu i Šibeniku. Upravo na Šibenskim večerima dalmatinske šansone Elis već tri godine za redom osvaja priznanja struke. Pjesma “Od kad te poznon” 2019. osvaja 2. nagradu žirija, a pjesmom “Je ča je”, koja se također nalazi na albumu, Elis osvaja Nagradu za najbolje kantautorsko djelo 2020.godine. Ovogodišnja pjesma “Brodolom” osvojila je 1. nagradu žirija. Na albumu je i pjesma “Kova je naša” objavljena je ožujku ove godine povodom stote obljetnice Labinske Republike. Tu je i “Fanica”, pjesma kroz koju Elis emotivno interpretira svoju ulogu Fanice iz predstave “Vježbanje života”, koju izvodi na daskama koje život znače u predstavi “Vježbanje života 2”.

Album prati knjiga pjesama “Kanat od mora – Štorija od muziki” / “Pjesma od mora – Glazbena priča” u kojoj su tekstovi sa labinjonske čakavice prevedeni na književni hrvatski. Knjigu najbolje opisuju riječi Enesa Kiševića napisane povodom izlaska štorije od muziki: “Sve što je u knjigama zapisano moglo bi se reći i drukčije, ali kad čitate ili slušate Elis Lovrić kako piše i pjeva na svom materinskom jeziku, nijedan vam istarski pejzaž neće više biti potpun bez njezina glasa. „Kanat od mora” knjiga je jednako bliska i ribaru, i akademiku, i vinogradaru, i pjesniku. Bez obzira volite li ili ne volite poeziju, ova će vam knjiga darovati mnogo ljepote i uzvišenih osjećanja. Pročitavši Elisine pjesme u jednom dahu cijelim mi tijelom prostrujaše stihovi istarske Male Sirene: Ja voce zapren / usta upren / i kanton.”

Elis Lovrić sljedeće godine očekuje turneja na kojoj će svoj “Kanat od mora” predstaviti diljem Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X