Elton John kaže kako je odnos britanske vlade prema umjetnosti nakon Brexita ‘tako jebeno odvratan’

‘Više ih zanima jebeni ribolov’, ne bira riječi Elton John.

Elton John (Foto: Wikipedia)

Elton John kritizirao je britansku vladu, rekavši da “nije donijela nikakve konkretne odredbe” vezane za umjetnost prilikom osiguravanja sporazuma o Brexitu, nazivajući to “tako jebeno odvratnim”.

Komentari dolaze nakon što su brojne vodeće organizacije u glazbenoj industriji napisale otvoreno pismo vladi u kojem kritiziraju mogućnosti nastupa britanskih glazbenika u Europi nakon Brexita.

Oduzimaju mladim umjetnicima sredstva za život i način na koji rastu kao umjetnici – jer ništa vas ne tjera da rastete nego iskustvo odlaska i sviranja na drugom mjestu. To je tako šokantno i tako je jebeno odvratno.

Britanska vlada je naime izašla s tvrdnjama da je stanje za njene glazbenike sada povoljnije. Nije trebalo dugo čekati da je demantiraju katastrofalne statističke brojke iz segmenta koncertne industrije, a nakon toga su krenule i žestoke kritike da vlada radi spin i dezinformira javnost o mogućnostima britanskih glazbenika da putuju po kontinentu.

Govoreći za NME povodom izdavanja novog “The Lockdown Sessions” na kojem je surađivao s Edom Sheeranom. Elton John je kritizirao postupanje s Brexitskim sporazumom u pogledu umjetnosti, rekavši: “Kao umjetnik, naučite svoj zanat svira uživo. Davnih dana sam svoju karijeru započinjao odlascima u Europu; vi ste u drugoj kulturi, što vas čini pomalo uplašenim, ali vi prihvaćate tu kulturu i ta kultura prihvaća vas. Trenutna situacija je u redu za Eda Sheerana i mene, ili The Rolling Stonese – ljude koji si zapravo mogu priuštiti ovo. Ali za mlađe umjetnike to je porazna stvar. Još uvijek pokušavamo riješiti ovaj problem; to je spor proces jer je Vlada spor proces.”

No potom je prestao diplomatski birati riječi i osuo paljbu: “Vlada nije donijela nikakve odredbe za umjetnost tijekom Brexita. Više ih zanima jebeni ribolov! Nemojte me krivo shvatiti – ribolov je vrlo važan, ali donosi 1,4 milijarde funti godišnje, a industrija zabave 111 milijardi funti. Oduzimaju mladim umjetnicima sredstva za život i način na koji rastu kao umjetnici – jer ništa vas ne tjera da rastete nego iskustvo odlaska i sviranja na drugom mjestu. To je tako šokantno i tako je jebeno odvratno.”

Britanska vlada je još u kolovozu ‘najavila’ da će “kratkoročno” putovanje bez viza i bez radnih dozvola biti dopušteno za glazbenike i izvođače u 19 europskih zemalja, te kazala da su razgovori u tijeku s preostalim zemljama.

To je dovelo do velike reakcije industrije, koja je optužila vladu za spinanje i “mlaćenje prazne slame” s obzirom na to da su ta pravila već bila na snazi ​​prije Brexita, dok nisu vođeni pravi pregovori za rješavanje glavnih problema. Svemu je tome pridonijelo nedavno izvješće da je svaki treći posao u glazbi izgubljen tijekom pandemije. Trenutno je situacija takva da mladi britanski bendovi zbog administrativnih taksi i opterećenja više ne mogu krenuti na europsku turneju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X