Elvis Presley ‘A Boy From Tupelo: The Complete 1953-1955 Recordings’ – Kraljevi prvi koraci

Kompilacija koja donosi sve postojeće snimke kralja rock and rolla zabilježene prije objavljivanja legendarnog debitantskog albuma iz 1956., nazvanog prema njegovu imenu i prezimenu.

Elvis Presley "A Boy From Tupelo: The Complete 1953-1955 Recordings"
Elvis Presley “A Boy From Tupelo: The Complete 1953-1955 Recordings”

Kompilacija “A Boy From Tupelo: The Complete 1953-1955 Recordings” prvotno je trebala biti objavljena 2012., ali moralo je proći još pet godina da konačno ugleda danje svjetlo. Riječ je o izdanju na tri diska popraćeno raskošnom knjigom od sto dvadeset stranica slika i tekstova koji prate uspon naslovnog dječaka iz Tupela u Mississippiju do zvijezda kakve nitko dotad, a gotovo ni nitko poslije nije dosegao. Onima koji neće odvojiti izdašnu svotu novca za ovo bogato izdanje, već će se prepustiti slušanju putem streaminga, odnosno digitalnih formata, “A Boy From Tupelo” svejedno može ponuditi mnogo, točnije preko tri i pol sata Elvisove glazbe nastale između 1953. i 1955., prije objavljivanja njegovoga slavnog eponimnog prvijenca na etiketi RCA Victor.

Prvi od tri diska nedvojbeno je onaj koji će se najviše slušati. Na njemu se nalaze prve snimke koje je Elvis ikada snimio, a platio ih je studiju Sun iz vlastitoga džepa, četiri dolara po pjesmi. Tu su njegove osobne snimke četiri pjesme snimljene u Memphis Recording Service: “My Happiness”, “That’s When Your Heartaches Begin”, “I’ll Never Stand In Your Way” i “It Wouldn’t Be the Same Without You”. Slušajući te pjesme, čujemo momka s vrlo ugodnim glasom, ali ništa, baš ništa ne upućuje da će za koju godinu taj dečko izvršiti pravu revoluciju u rock and rollu, stvoriti mješavinu stilova od kojih će generacije izgubiti glavu i postati jednim od svevremenskih ikona i najpoznatijih ličnosti u pop kulturi zauvijek.

Na prvom disku su i sve master snimke snimljene u studiju Sun, dvadesetak snimki besprijekorna zvuka koje uključuju hitove poput “Blue Moon”, “Mystery Train” i “You’re a Heartbreaker”, na kojima se već osjeća miješanje rhythm and bluesa, countryja i rockabillyja koje će se pokazati neodoljivom i presudnom u stvaranju kulture kakvu poznajemo u posljednjih šezdesetak godina. Tu su i master snimke snimljene za RCA, “That’s All Right”, “Blue Moon of Kentucky”, “I Love You Because” i “Tomorrow Night”.

Drugi disk je kolekcionarsko blago sa doslovno svakom snimkom sa sessiona u Sun studiju. Prosječnom slušatelju neće biti zanimljivo prolaziti kroz brojne takeove istih pjesama na ovih 26 traka kao obožavateljima koji opsesivno skupljaju sve što je Kralj u svojoj karijeri ikad zabilježio, ali i taj disk donosi zanimljiv pogled u dinamiku nastanka rock and rolla kao opijata za mase u svom izvornom obliku. Treći disk pak donosi snimke uživo i s radijskih nastupa raličitih kvaliteta zvuka koje sežu od onih očekivano šumećih do kristalno čistih kao što su one s nastupa s Louisiana Hayridea u Shreveportu u Louisiani iz 1954. i 1955., a koje čine veliku većinu od trideset i dvije pjesme sadržane na zadnjem CD-u.

Iako je većina ovih snimki dosad bila poznata u ovom ili onom obliku na ovoj ili onoj kompilaciji, osim što su ovdje sve okupljene na jednom mjestu, snimke s “A Boy From Tupelo” se izdvajaju zbog doista izvrsnog zvuka u usporedbi s drugima, a kolekcionare će sigurno privoći raskošno izdanje s knjigom. Ako su istinite riječi Johna Lennona da “prije Elvisa nije bilo ničega”, ovo je kolekcija koja bilježi kreaciju kojom je iz ničega nastalo sve što danas znamo.

Ocjena: 8/10

RCA/Legacy, 2017.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X