Esma Redžepova okončala dosad najneizvjesniji OFF festival

U najhladnijem tjednu ovoga ljeta, odigrao se deseti OFF jazz&blues festival u Šibeniku.

Esma Redžepova na OFF-u (Foto: Jozica Krnić)

– Slušajte, Esma i bend pristali su, ako padne kiša, ostati još jedan dan više, odsvirati koncert i odmah otići za Skoplje, kako organizacija ne bi imala dodatnih troškova oko smještaja i hrane – rekao je Ilija, menadžer Esme Redžepove za vrijeme jučerašnje tonske probe, kada su se oblaci opet prijeteći spustili iznad Trga I.G. Kovačića. Dan ranije, druga večer OFF-a je otkazana zbog kiše i olujne bure, a Ilija, za kojeg nitko nije siguran nalikuje li više Milu Hrniću ili Eliju Pisku, proživljavao je svaku kap kao da je uložio vlastiti novac u OFF festival.

Kiša koja je ubila svaku šansu da se održi nastup Kriesa, čiji su se članovi nakon  devet sati vožnje od Zagreba do Šibenika okrenuli i vratili kući, srušila je i pravilo koje je važilo prvih devet godina OFF-a: trećeg vikenda u srpnju u Šibeniku nikad nije ružno vrijeme. Al’ eto, vremena se mijenjaju. U nevremena.

Obljetnički deseti OFF jazz & blues festival počeo je obećavajuće. Tamara Obrovac, Matija Dedić, Kruno Levačić i Zvonimir Šestak prvi su u četvrtak zakoračili na pozoricu podno samostana sv. Frane i preciznom improvizacijom održali lekciju iz jazza pred pristojno popunjenim gledalištem. Oči organizatora već su tada bile uprte u prošarano nebo, međutim i nastup talijanskog bluzera Mikea Sponze prošao je bez oborina.

Tamara Obrovac (Foto: Suzana Čelić)

Drugog dan, u petak, već je od jutra mirisalo na probleme. Prvo je krenula bura, a onda i kiša. Pola sata prije nego što su ulazi na festival trebali biti otvoreni, organizacijski tim zbuksao se u backstage smješten u razred za informatiku OŠ Fausta Vrančića, i donio najtežu odluku koju jedan organizator može donijeti. Prvi put u desetogodišnjoj povijesti OFF-a otkazuje se jedna koncertna večer. I to baš u trenutku kada su se članovi Kriesa i jazz gitarist Charlie Jurković konačno uspjeli probiti po buri i kroz kolone na autocesti do Šibenika.

Ni izdašna večera i druženje s kriesovcima nisu pomogli da se umanji gorak okus otkazivanja. Direktor festivala nije ni večerao, šetao je sam po pustoj šibenskoj rivi, razmišljajući o sutrašnjoj prognozi koja nije bila bogzna što optimističnija. Plan je bio da trećeg dana i Charlie i Kries nastupe prije Mira Kadoića i Esme. Kries nije mogao, Charlie je ostao.

Darko Jurković zvani Charlie svira dvije gitare istovremeno, a ta će ga atraktivnost uskoro odvesti u Kinu na dvadesetodnevnu turneju. Nastupio je potpuno sam, a ipak je, na neku foru, njegovih stvari u backstageu bilo najviše. Sat vremena savršenog dvostrukog gitarističkog tehniciranja, bilo je uvod u nastup multinacionalnog Miro Kadoić Sexteta, klasičnog jazz sastava koji baš danas, u nedjelju, počinje sa snimanjem svog prvog studijskog albuma. Zato su i odlepršali iz Šibenika u ranu zoru; zakasniti na snimanje koje se naplaćuje 90 eura po danu nijedan jazz glazbenik u državi sebi ne može priuštiti.

Charlie Jurković (Foto: Regina Koštan)

Dok je u subotu oko 11 navečer Kadoićev jazz odjekivao starom šibenskom jezgrom, Esma Redžepova sjedila je u dvorištu obližnjeg samostana sv. Frane, u društvu fra Ivana Bradarića, i čekala svoj trenutak. Kada su članovi njezina Nune Brothers orkestra stupili na binu bilo je jasno da od kiše neće biti ništa i da je zadnja večer OFF-a spašena. Prema najavama, Nune Brothers su Esmina jazz varijanta orkestra, a prema onome što smo čuli i vidjeli, ima tu i funka i etna. Sve skupa, poprilično čvrst i „nabrijan“ bend, koji ipak nije nadjačao raspuklu snagu glasa Esme Redžepove. Prvo se sjedilo, a onda se naravno plesalo. Ni jedna publika, pa ni ona šibenska ne može biti imuna na „Đelem, Đelem“ i „Čaje šukarije“.

Ilija je bio zadovoljan. Jutro poslije kupio je petnaest bureka za Esmu i orkestar braće Nune, smjestio ih u kombi i poslao na 16-satno putovanje prema Skoplju. Čovjek s tisuću i jednom anegdotom na odlasku je poručio organizatorima: – Dobro je, preživjeli ste. Zovite me na dvadeseti OFF.

Da, deseti OFF preživio je svoje najneizvjesnije izdanje dosad. Kao i inače, nudila se kvaliteta i spektakl za kraj, jedino što se otkazivanje koncerta Kriesa teško može prežaliti. Dolaze dogodine, barem su tako obećali.

Tekst objavljen u suradnji s portalom TRIS.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X