Eurythmics slave 40. rođendan ‘beznadne i nihilističke’ pjesme koja ih je lansirala u zvjezdanu orbitu

Bio je to trenutak kad je pjesma nastala u skromnim uvjetima kućnog studija potukla raskošne i produkcijski nadmoćne singlove.

Naslovnica singla: Eurythmics ‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’

“Sweet Dreams (are Made of This)” navršila je 40 godina.

Drugi album tada i dalje anonimnog novovalnog pop dua objavljen je 4. siječnja 1983. Nekoliko tjedana kasnije, za singl je izabrana naslovna pjesma koja je postala veliki svjetski hit i preko noći gurnula Annie Lennox i Davea Stewarta na stazu slavnih.

Škotska pjevačica i tekstopisac Annie Lennox obilježila je ovaj događaj napisavši: “Gotovo je nemoguće povjerovati da je ‘Sweet Dreams (are Made of This)’ objavljena prije četrdeset godina! Od tada nastavlja putovati svijetom preko sedam mora, što je prekrasna i čudesna priča sama za sebe! Pjesme su poput brodova… Imaju svoja posebna putovanja i odredišta.. Jednom kada su porinute, više nema povratka. Samo morate slijediti putovanje.”

Na istu značajnu obljetnicu javio se i Dave Stewart objavom na Instagramu, objavivši naslovnicu “Sweet Dreams (Are Made Of This)” uz napomenu da je prošlo ravno 40 godina.

Pjesma “Sweet Dreams (Are Made Of This)” zauzela je 1983. prvo mjesto Billboard Hot 100 Top liste i dospjela na drugo mjesto britanske ljestvice singlova. Pjesma je bila broj jedan u drugim europskim zemljama, uključujući i Francusku.

Veliku ulogu odigrao je i video spot za pjesmu koji je režirao Chris Ashbrook, a snimljen je u siječnju 1983., malo prije nego što su singl i album objavljeni. Video je dobio veliki broj emitiranja na tada novonastalom MTV kanalu i naširoko se smatra klasičnim video uratkom iz rane MTV ere s početak osamdesetih. Rolling Stone je napisao da je upravo video spot “učinio Annie Lennox i Davea Stewarta MTV superzvijezdama”.

Nešto konkretniji je bio BBC koji je dao bolje objašnjenje tog perioda općenito i zašto je “Sweet Dreams (Are Made Of This” video spot izvršio masovni utjecaj. “Pojavljujući se s narančastom kratko ošišanom kosom i noseći muško poslovno odijelo Annie Lennox stvorila je moćan androgin izgled. Time je taj glazbeni video razbio kalup ženske pop zvijezde”, napisao je BBC.

Zanimljiva je i pozadina nastanka pjesme. Annie Lennox i Dave Stewart napisali su je nakon što se raspala njihova grupa Tourists, nakon čega su njih dvoje osnovali opskurni electro duo Eurythmics, inače formu koja je u to vrijeme bila izuzetno eksperimentalnog karaktera. Iako su se i njih dvoje razišli kao par, nastavili su surađivati. Zainteresirali su se za elektronsku glazbu i kupili su sintisajzere kako bi se igrali na njima. Prema Stewartu, on je uspio je producirati ritam i elektronički riff pjesme na jednom od njihovih novih sintisajzera, a Lennox je, čuvši to, rekla: “Što je to dovraga?” i počela svirati na drugom sintisajzeru.

Eurythmics ‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’

Prema riječima Anne Lennox, stihovi su odražavali nesretno vrijeme nakon raspada grupe Tourists, kada je osjećala da su “u svijetu snova” i da se ono za čim su stremili nikada neće obistiniti. Pjesmu je opisala riječima: “Pogledajte u kakvom smo stanju. Kako može biti gore od ovoga? Osjećala sam se vrlo ranjivo. Pjesma je bila izraz onoga kako sam se osjećala, bila je beznadna i nihilistička.”

Stewart je čak napravio korekciju originalne verzije, jer je bio uvjeren da je tekst previše depresivan, te je dodao rečenicu: “Hold your head up, moving on” kako bi koliko-toliko podigao raspoloženje.

Komentirajući rečenicu: “Some of them want to use you … some of them want to be abused”, Lennox je rekla da “ljudi misle da se radi o seksu ili S&M-u, ali da uopće nije riječ o tome”, no činjenica je da su Eurythmics bili odškrinuli i ta vrata, obzirom na, za to vrijeme, nemilosrdan karakter pjesme.

Da je zvuk koji su Eurythmics donijeli svijetu u tom trenutku bio zvuk koji je taj isti svijet htio čuti bilo je jasno odmah nakon popularnosti “Sweet Dreams (Are Made Of This)”. Naime prethodni singl dua, “Love Is a Stranger”, koji je po objavi bio nezamijećen, bio je ponovno objavljen i također je postao svjetski hit.

Eurythmics su time udarili temelje pojma žensko-muškog electro dua. Nakon njih to više nije bila šala. I dan danas su Annie Lennox i Dave Stewart najpoznatiji žensko-muški electro duo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X