Loading Events
  • This event has passed.

Tortoise u Močvari

18 veljača, 2016John Herndon, Douglas McCombs, Dan Bitney, John McEntire i Jeff Parker su Tortoise. Istinski glazbeni revolucionari i post rock prvaci iz Chicaga, nakon desetak godina vraćaju se u Močvaru u četvrtak, 18. veljače 2016. godine promovirati svoj novi album ‘The Catastrophist’, čiji je izlazak najavljen za 22. siječanj 2016. godine kod njihovog dugogodišnjeg izdavača Thrill Jockey Records.

Tortoise
Tortoise

U trenutcima kada je američka nezavisna scena i ono što će kasnije evoluirati u današnji indie rock doživljavala svoje prve vrhunce i proboje na teren major labela, Doug McCombs i John Herndon odlučili su krenuti potpuno drugačijim putem. Glasne gitare zamjenili su ekperimentalnim instrumentalnim zvukom u kome su ukrstili utjecaje kraut rocka, duba, jazza i eksperimentalne elektronske glazbe a u nestandardni instrumentarij, po kompletiranju petočlane postave uključili su i dva seta bubnjeva, dvije bas gitare, vibrafon, analogne sintisajzere i ostalo, tretirane kroz različite studijske i producentske tehnike.

 

Tortoise na svom drugačijem putu nisu bili jednini. Uz još nekolicinu čikaških i američkih istomišljenika (Labradford, Gastr del Sol, Ui…) kao i kolega iz Britanije (Stereolab, Laika…) te kanađana okupljenih oko izdavačke kuće Constellation Records, drugačijim su pristupom postali rodonačelnici glazbe koju su kritičari nazvali post rock. Tako su zajedno, tiho i bez prethodne namjere, promjenili tok današnje glazbe stvarajući jedan od posljednjih “velikih” glazbenih žanrova. Na tom konceptu dugih instrumentalnih kompozicija različitih dinamičkih varijacija kasnije će se proslaviti i bendovi poput Mogwai, Sigur Rós, Mono, Explosions in the Sky i drugih.

 

Ukoliko je debitantski i istoimeni album “Tortoise” bio tek genijalni nagovještaj, drugi album “Millions Now Living Will Never Die” bio je triumf njihove eksperimentalne estetike. Sve veći interes za njihovom glazbom kao i širenje vlastitih glazbenih perspektiva Tortoise uz brojne turneje su dokumentirali na narednim albumima “TNT” i “Standards” da bi potom diskografski prorijedili svoju aktivnost. Dvijetisućite, najvećeg neprijatelja bendova iz devedesetih, Tortoise su proveli objavivši tek dva studijska albuma – “It’s All Around You” i hvaljeni “Beacons of Ancestorship” ali uz nesmanjenu koncertnu aktivnost.

 

Paralelno sa Tortoise, članovi benda svirali su i još uvijek sviraju u The Sea And Cake, Eleventh Dream Day, Brokeback, Isotope 217 i Chicago Odense Ensemble a surađivali su i s Bright Eyes, Beckom i Bonnie ‘Prince’ Billyjem (zajednički album “The Brave and the Bold”) pokazujući kako njihov talenat i glazbena svastranost nije kratkog daha.

 

Još krajem 2013. godine počele su se pojavljivati glasine o novom albumu na kome Tortoise rade, a definitivna potvrda bila je i ponuda za koncert benda u veljači a povodom promocije novog albuma i sretni smo da ih možemo ponovo ugostiti u Močvari. Nepovratno promjeniti razvoj glazbe nije jednostavno, a Tortoise su u tome uspjeli.

Details

Date:
18 veljača, 2016
Time:
21:00 - 23:55
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Močvara
Zagreb, Hrvatska + Google Map