Tortoise u Močvari – Coitus interruptus na sajmu nepamtljivosti

Post-rock pioniri Tortoise u četvrtak navečer održali su prilično neinspirativan koncert pred punom Močvarom.

Tortoise u Močvari (Foto: Matej Grgić/T-Portal)
Tortoise u Močvari (Foto: Matej Grgić/T-Portal)

Kad god netko spomene Tortoise, sjetim se anegdote iz predhipsteskog doba koja je uključivala zanesenu ekipu “ljubitelja glazbe” koja je s oduševljenjem pričala o, u tom trenutku omiljenom im, bendu čije je ime izgovarala onako po francuski, tor-twa. Tada sam se vjerojatno glasno nasmijao, ali zapravo razloga za čuđenje nema. Tortoise je bend za pozere koji mu ne znaju niti izgovoriti ime.

Tortoise u Močvari (Foto: Matej Grgić/T-Portal)
Tortoise u Močvari (Foto: Matej Grgić/T-Portal)

Uzmimo za primjer sinoćnji koncert u Močvari. Drugi post-rock bendovi, u kojima često sviraju i mnogo manje talentirani glazbenici od onih iz Tortoise, obično imaju taktiku uljuljkivanja publike u trans kako bi ih na vrhuncu pjesme iz toga transa katapultirali u ekstazu. Tortoise je sinoć plesao po rubu transnih područja, a svaki put kad bi navijestili nešto što bi moglo voditi ka ekstazi, abruptno bi pjesmu okončali. U svakom trenutku zvučali su dobro – nikad loše, nikad odlično; nikad dosadili, nikad oduševili. Niz nastavite sami. Tek na bisu zazvučali su posebno obećavajuće, ali onda su završili, i tako coitus interruptus koji su prakticirali na mikrorazini pjesama prenijeli na višu.

Tortoise u Močvari (Foto: Matej Grgić/T-Portal)
Tortoise u Močvari (Foto: Matej Grgić/T-Portal)

Ako su na novom albumu “The Catastrophist” odlučili koketirati sa jazzom, onda očijukaju sa najmanje zanimljivim elementima jazza. Premda usvirano, Tortoise zvuče previše hladno matematički, previše bezosjećajno distancirani. Možda jesu pioniri post-rocka, ali trenutno i na našoj sceni ima bendova koji sviraju takvu glazbu interesantnije od ostarjelih Tortoise.

Ovoga puta Močvara se pokazala idealnim prostorom za koncert. Unatoč povremenim šumovima u zvučnicima u početku, zvuk je uglavnom bio dobar, a publike nije bilo previše kao na nedavnim susretima na nasipu. No, u razgovorima te publike poslije koncerta prevladavala je ravnodušnost i opći dojam da je bilo OK ili dobro, ali u svakom slučaju nepamtljivo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X