30. jubilarni WGT, najveći gotičarski festival na svijetu

Viktorijanski piknik na 29. Wave-Gothic-Treffenu (Foto: Tomislav Ljubojević)

Najavljen je  30. Wave-Gotik-Treffen u Leipzigu. Ljubitelji crne odjeće i mračne glazbe iz Europe (a i prekooceanskih zemalja) broje sitno – za manje od dva mjeseca, 26. svibnja, u Leipzigu počinje četverodnevni Wave-Gotik-Treffen, najveći gotičarski festival na svijetu.

Dok ovo pišemo, potvrđeno je 126 izvođača no svakih nekoliko dana organizatori najavljuju nove – obično ih bude oko 200. Ovogodišnji su headlineri prema sadašnjem popisu bendova Front 242, Hocico, Covenant, Suicide Commando.

Izvođači uglavnom dolaze iz Europe, neki i iz SAD-a, poput A Place To Bury Strangers, a australski Buzz Kull imat će na WGT-u prvi ovogodišnji europski nastup. Nastupit će francuska darkwave senzacija Minuit Machine, od post-punk bendova među ostalima i norveški Antipole.

Na pozornicu će se popeti i kultni britanski The Mission kojima je to 3. nastup na WGT-u u gotovo 4 desetljeća postojanja – a nekoliko tjedana prije nastupit će i u Zagrebu.

Glazbeni smjer festivala ne mijenja se, sve vrste i podvrste dark glazbe su zastupljene, industrial, dark electro, EBM, post-punk, synthpop, metal – da nabrojimo samo neke. Uz to, poseban žanr su srednjovjekovna glazba i neofolk čiji izvođači uglavnom nastupaju na Heidnisches Dorfu, open air lokaciji.

Događanja su po cijelom gradu – na službenim stranicama festivala navedene su 63 lokacije. Od ogromne sajamske dvorane Agre gdje nastupaju headlineri pred desetak tisuća ljudi, preko klubova za tisuću-dvije posjetitelja poput Felsenkellera ili Stadtbada, do različitih muzeja, opere, gradskog kazališta, galerija.

Cijeli se Leipzig u danima festivala prilagođava posjetiteljima pa mnogi klubovi, poput slavnog Moritzbasteija rade do jutra.
Ulaznica stoji 170€, kao i prošle godine. Uz nju ide festivalska narukvica s kojom se može ući na gotovo sve događaje – koncerte, predstave, izložbe, a služi i kao pokaz budući da je za posjetitelje sav javni prijevoz besplatan.

Popis izvođača 30. Wave-Gotik-Treffena možete naći na službenoj stranici festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X