53DE – Petrinja Dance Event

53DE – Petrinja Dance Event

Petrinja Dance Event – 53DE, besplatni jednodnevni festival elektroničke glazbe ove će se godine održati po treći put, 29. lipnja na već poznatoj lokaciji – u zelenoj oazi Gradskog Kupališta Petrinja.

Ideja je inicijalno realizirana 2022. godine od strane nekolicine entuzijastičnih Petrinjaca, zaljubljenika u ovu vrstu glazbe, a s ciljem revitalizacije i oživljavanja kulturne i glazbene alternativne scene u gradu i županiji. Uz neizostavnu podršku publike koja je iz godine u godinu sve brojnija, te uz institucionalnu i medijsku podršku, festival 53DE prepoznat je kao događanje koje će na jednu noć i dan pretvoriti u oazu užitaka za sva čula.

Ovogodišnji lajnap predvodi doajen klupske scene – Marijan Felver. Zagrebački DJ poznat mnogim generacijama, pogotovo onim nešto starijima koje su uz njegovu glazbu plesale još u devedesetima. Tijekom desetljeća na sceni, Felver je bio pokretač mnogih inicijativa, i sudjelovao u raznim uspješnim projektima, o čemu slikovito kaže ekipa šibenskog RatCat kolektiva čiji je i počasni član: “’ćaća’ hrvatske elektroničke scene u čije se temelje ugradio s tvorničkim ‘Stereo Studio’ proizvodom zajedno s Frajmanom i Kikijem, potom – uz bezbroj međuvremenskih nastupa – nastavio ‘Stereotipom’, drugim brandom za drugo vrijeme, s adekvatnim suputnikom Dixonom, s jednakim se poletom ovih dana ugrađuje u scenu svojim aktualnim projektom ‘Planet srijeda’.”

Uz Felvera, za ples i dobru energiju pobrinut će se i Diskordia, amsterdamski techno dvojac nastao 1995. u Amsterdamu, a čiji su članovi Darko Veble i Mario Vrbanac. Dolazeći iz različitih glazbenih sredina, techno su smatrali najbližim i najintimnijim načinom izražavanja. Samo nekoliko mjeseci nakon okupljanja za izdavačku kuću poznatog amsterdamskog kluba Mazzo objavili su prvu snimku za M-track. Nekoliko izdanja kasnije uočeni su i potpisani od strane legendarne berlinske kuće Tresor za koju su počeli izdavati glazbu koju su prepoznali i svirali neki od najistaknutijih svjetskih techno DJ-eva među kojima i Jeff Mills, Laurent Garnier, Kevin Saunderson, Kenny Larkin. Osim izdavanja ploča, još veći užitak pružale sui m svirke uživo, a njihovi nastupi oduševljavali su publiku mnogih europskih festivala i klubova kao što su Tresor – Berlin, Rex – Paris, Razzmatazz, Moog – Barcelona, Paradiso, Dance Valley – Amsterdam.
Na 53DE sudjeluju od prvog izdanja, jedni su od prije spomenutih Petrinjaca entuzijasta koji će i ove godine publiku povesti na magično i rasplesano putovanje.

Na trećem izdanju stageom će još jednom zavladati i afro house, a afričku kulturu u Petrinju će donijeti DJ-ica Lana G čije putovanje kreće s plesom – njezinom prvom ljubavi kroz koju je sve više razvijala svoju daljnju ljubav prema house glazbi i afričkom zvuku. Vremenom je nastao i kolektiv Soulectors čiji je fokus razvijanje afro house kulture i organiziranje afro & soulful evenata u Zagrebu. Njezini setovi prožeti su zvukovima latino, afro, vocal & soulful housea. DJ resident je u dva renomirana restorana – El Toro i Maredo, a možete je vidjeti i iza DJ pulta u dobro poznatim zagrebačkim klubovima poput Funk Cluba, Mastersa, Aquariusa i Petog Kupea.

Nakon Lane G stage preuzima Omar, koji je svoj zanat ispekao kao rezident legendarnog klupskog programa “Stereo Studio” i kao pokretač klupskih večeri “Pulse”, koje više od desetljeća organizira u Sisku, trenutno u klubu mladih “Skwhat”. Svoj stil bazira na techno/house izričaju oslanjajući se na razvijeni senzibilitet prema kvalitetnoj glazbi. Svirkama uvijek nastoji ispričati priču koja se temelji na muzikalnosti i originalnosti. Obožava manje klubove i maratonske setove.

Festival će zatvoriti Kristijan Kozlowsky, čija fuzija i empatija kod selekcije glazbe pokazuje kako zapravo doživljava svijet oko sebe i koliko je nesebičan u stvaranju dobre atmosfere. Kroz dosljedno i višegodišnje brušenje svog talenta, konstantno eksperimentira s novim zvukovima, koncentrirano određuje koncepciju svog seta koji je uvijek pozitivno iznenađenje za plesače. Kozlowski je DJ, organizator i promotor evenata i producent. U glazbi, on je storyteller, analitičar i dijagnostičar svoje publike, kao i odličan selektor i poznavatelj širokog opusa glazbe raznih žanrova. Njegova fuzija i iskustvo organiziranja lokalnih evenata i predanost onome što voli svaki put oblikuje novi način osobnog izražavanja kroz pažljivo osmišljene DJ nastupe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X