Damir Imamović premijerno u Rijeci

Damir Imamović (foto: Almin Zrno)

Damir Imamović nastupit će premijerno u Rijeci u subotu 18. ožujka, a mjesto događaja bit će HKD na Sušaku.

Damira Imamovića s pravom nazivaju ”kraljem sevdaha i revolucionarom ovog žanra, redizajnerom balkanskog blusea”. Svestrani sarajevski pjevač, glazbenik rodom iz poznate sevdaške obitelji, karizmatičan je performer i neumorni inovator u pronalaženju originalnih načina stapanja bogate prošlosti sevdaha s budućnošću koja se širi i osnažuje.

Imamović premijerno dolazi u Rijeku u formi trija, kojeg osim njega čine i Žiga Golob na kontrabasu i Derya Türkan na kemencheu. Ulaznice su u prodaji i to po cijeni od 15€, a ukoliko ih ostane na dan koncerta cijena će iznositi 20€. Prodajna mjesta su sustav mojekarte.hr, Dallas Music Shop Rijeka, Foto Revija i New Sound (Matulji).

Damir Imamović je sa svojim mnogobrojnim projektima gostovao u Kini, Meksiku, diljem Europe i SAD-a, u prestižnim prostorima poput The Kennedy Center (Washington DC), Concertgebouw (Amsterdam), Kolarac (Beograd), Centre Pompidou (Pariz)…, uz njegov rad snimljen je i dokumentarni film “Sevdah” Marine Andree-Škop (DIM, 2009.), a on sam napisao je i knjigu ”Sevdah” – prvu povijest žanra (Vrijeme, 2016). Vrlo je aktivan i kao predavač tradicionalne glazbe. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu ”SevdahLab” – putujućim laboratorijom sevdaha, kojim Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. SevdahLab predavanja i radionice održavaju se na prestižnim fakultetima, muzičkim institutima i drugim prostorima u Europi i Americi.

Od 2005. Damir nastupa sa svojim triom, kvartetom “Sevdah Takht”, kao i u prigodnim projektima s Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Jelenom Popržan, Jadrankom Stojaković, Natsuki Kido, Draganom Dautovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Bacharom Khalifeom, Ericom Vloeimansom i mnogim drugima. Snimio je šest albuma za Glitterbeat Records i Wrasse Records te je surađivao s producentima poput Chrisa Eckmana i Joea Boyda.

Njegov Posljednji album ”Singer of Tales” iz 2020., snimljen je u suradnji sa producentima Joeom Boydom (Nick Drake, R.E.M., Fairport Convention) i Andreom Goertler, pod redateljskom palicom Grammyem proslavljenog Jerrya Boysa (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré) u izdanju Wrasse Recordsa. Kombinacija njegovog moćnog i okretnog pjevanja uz pratnju gudačkih instrumenta na albumu stvaraju zavodljiv i originalan akustični zvuk. Inspiraciju za album pronašao je u istoimenoj knjizi harvardskog etnografa Alberta Lorda o putovanjima njegova mentora Balkanom u 30-im godinama 20. st. U tim istraživanjima spominju se narodne pjesme koje sežu još iz vremena Homerove Ilijade.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X