Nihiloxica u Močvari

Nihiloxica u Močvari

Na prvi dan kolovoza u Močvaru stiže afrička perkusionistička techno atrakcija Nihiloxica. Najlakše ih je opisati kao skupinu sjajnih afričkih udaraljkaša u kombinaciji sa žestokom elektronskom glazbom, no to je samo natruha onog što Nihiloxica jest.

Nihiloxica je nastala iz udaraljkaške skupine Nilotika Cultural Ensemble iz Ugande. Oni su važan dio Nyege Nyege kolektiva, nositelja moderne afričke glazbe posljednjih nekoliko godina. Nyege Nyege na svojoj izdavačkoj kući objavljuje puno uzbudljivih izvođača koji koriste elemente tradicijske glazbe i spajaju ih s pomalo ekstremnim žanrovima poput techna, raznih drugih elektronskih stilova, dronea, punka ili metala, a Nihiloxica je njihov jedinstveni projekt.

Naime, na jednom od Nyege Nyege festivala Nilotika Cultural Ensemble su vidjeli engleski glazbenici pq i Spooky-J te su im predložili suradnju i tako je rođena Nihiloxica. Svojim prvim, istoimenim EP-om iz 2017. su oduševili glazbenu kritiku iz cijelog svijeta, a dvije godine nakon toga je objavljen i novi EP “Biiri”. Slijedio je prelazak s Nyege Nyege Tapes na uglednu izdavačku kuću Crammed Discs i sjajan album “Kaloli” (2020.) koji se pojavio na svim važnijim godišnjim top listama, a Nihiloxici donio poziv na velike festivale i poznate klubove. Nastupali su s mnogim glazbenicima, a mi ćemo samo istaknuti kako su jedan od omiljenih izvođača velikog Aphex Twina.

Poznati po svojim beskompromisnim nastupima, ova je grupa postala najvažniji predstavnik afrofuturisma, žanrovskog kišobrana pod kojim se skuplja sve ono najprogresivnije što dolazi iz Afrike, a s prošlogodišnjim albumom “Source Of Denial” samo su potvrdili svoj status. Imamo sreću što ćemo ih gledati u Zagrebu, a kombinacija datuma i njihove glazbe sugerira da će koncert biti paklen. Ako ništa drugo, skinut ćete nekoliko kilograma plešući na ovu divlju muziku. I još pri tom uživati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X