Pretpremijera dokumentarnog filma ‘Sutra ću biti’ u MSU

Sutra ću biti

Nakon šest godina snimanja i praćenja života štićenika odgojnih domova po Republici Hrvatskoj te njihova pokušaja resocijalizacije nakon izlaska iz institucija, odnosa sustava prema njima i uvida u razne aspekte života dječaka s poteškoćama u odgoju, pretpremijera dugometražnog dokumentarnog filma “Sutra ću biti (Priča o Domcima)” bit će održana u subotu 5. studenog u MSU u Zagrebu s početkom u 19:00.

Priča je to o skupini dječaka, bivših štićenika odgojnih domova za djecu s poteškoćama u razvoju, maloljetnih kriminalaca, socijalnih slučajeva i drugih varijanti dječaka problematičnog odrastanja. Njihovom životu u ustanovi, njihovim zločinima, razlozima dolaska, rehabilitaciji, te izlasku iz ustanove. Riječ je o najdužem dokumentarnom filmu hrvatske i regionalne kinematografije novog stoljeća, a prema dostupnim podacima filmskih arhiva i povijesti dokumentarnog filma ovih prostora.

Na pretpremijeri će prisustvovati akteri dokumentarnog filma te će poslije projekcije istog biti održan panel s Q&A za sudionike dokumentarnog filma. Projekciji će uz aktere filma prisustvovati mnogi sportaši i uglednici iz sfere javnog života – između ostalih svjetski borilački prvak Goran Borović, svjetski boksački prvak Stjepan Božić i mnogi drugi.

Redovna kino, web, TV distribucija filma kreće sljedeće godine.

Povodom pretpremijere filma autor i producent Anđelo Jurkas je sažeo proces realizacije: „Šest godina praćenja rada dječaka i sustava odgojnih domova koji brine o njima bila je iznimno zahtjevna i osjetljiva tema koja preslikava kako funkcionira dobar dio društva u Hrvatskoj i kako se sistem odnosi prema pojedincima. Mogućnost sagledavanja ne tako male kritične oko tisuću štićenika odgojnih domova godišnje, bila je velika avantura i životno iskustvo. Istovremeno i privilegij upoznavanja nekih vrlo živopisnih mladih osoba i karaktera.”

“Tijekom godina rada na projektu bilo je znakovitih pokušaja sabotiranja i stopiranja, ucjena i podmetanja sa svrhom sprječavanja iznošenja istine i verzije priče klinaca iz filma, no prema reakcijama onih koji su imali prilike vidjeti film, riječ je o djelu koje bi u civiliziranom, zainteresiranom i odgovornom društvu trebalo otvoriti neka pitanja te dobiti odgovore na njih. Ideja filma je komunicirati otvoreno te iznošenjem problema pokušati afirmativno djelovati na popravljanje grešaka u funkcioniranju osjetljivog segmenta društva kao što je sustav skrbi nad klincima s problemima i njihovim obiteljima. Koliko smo zreli i spremni za to pokazat će vrijeme, no ono što je sigurno – ovi mladi ljudi su zaslužili drugu priliku,“ dodaje Jurkas.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X