Projekcija kultnog nijemog filma strave ‘Nosferatu’ uz improvizacije na orguljama u Lisinskom

‘Nosferatu’

U KD Vatroslav Lisinski 26. travnja stiže nezaboravan spoj filmske povijesti, umjetnosti i glazbe u jedinstvenom događaju Kino uz orgulje.

U ovom nesvakidašnjem glazbeno-filmskom doživljaju, Dvorana Lisinski pretvara se u najveću kino-dvoranu u Hrvatskoj kako bi ugostila remek-djelo sedme umjetnosti uz zvukove moćnih orgulja.

„Nosferatu”, remek-djelo iz 1922. godine, dolazi na veliko platno Dvorane Lisinski, praćeno nevjerojatnim improvizacijama francuskog orguljaša Baptiste-Floriana Marle-Ouvrarda.

„Nosferatu” ne predstavlja samo jedan od najznačajnijih nijemih filmova već je i klasično ostvarenje horora koje je iznimno utjecalo na filmsku industriju. Film je režirao njemački redatelj F. W. Murnau, a inspiriran je romanom „Drakula” Brama Stokera, iako su izvorni likovi i radnja donekle promijenjeni zbog autorskih prava. Središnji lik je grof Orlok, koji je praktički ekvivalent Drakuli, ali Murnau mu je stvorio jedinstveni vizualni identitet. Orlok je izražen kao zastrašujuće stvorenje, s izduženim prstima i lepezastim ušima, kojima stvara ikoničan izgled vampira koji će inspirirati naraštaje kasnijih umjetnika. Estetika filma „Nosferatu” obiluje mračnim, iznenađujuće ekspresivnim kadrovima koji stvaraju napetu atmosferu i prenose osjećaj nelagode i straha. Murnau je majstorski koristio svjetlo i sjenu kako bi stvorio dramatične kontraste i povećao napetosti scena.

Glazba je također ključni element doživljaja tog filma. Uz živu glazbu na orguljama, film postaje još intenzivniji, uvlačeći gledatelje dublje u njegovu mračnu atmosferu i stvarajući nezaboravan doživljaj.

Svi ti elementi – vizualna estetika, atmosfera, likovi i glazba, „Nosferatu” čine jednim od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti filma koje simbolizira snagu i trajnu privlačnost filma strave kao žanra.

„Kino uz orgulje” nije običan posjet Lisinskom, to je putovanje kroz umjetnost koje ističe moć savršenog sklada filmske i glazbene umjetnosti.

Ulaznice, po cijeni od 10 €, dostupne su na blagajnama Dvorane Lisinski te online na lisinski.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X