Tercet izvedbi predstave ‘Mrtvački ples’ otvara novu kulturnu oazu u centru grada

Mrtvački ples (foto: Eurokaz Press)

Nova predstava “Mrtvački ples” u produkciji Eurokaza, nastala je prema naturalističkoj drami Augusta Strindberga i u režiji Borne Baletića, a tercet izvedbi – 10., 11. i 12. veljače – otvorit će novu kulturnu oazu u srcu Zagreba, u obnovljenoj palači u Berislavićevoj 6, u Velikoj dvorani inženjerskog saveza, s početkom u 20 sati.

Iako naslov “Mrtvački ples” sugerira da je riječ o jednoj od Strindbergovih nadrealističkih ili simbolističkih drama, ipak je riječ o naturalističkoj drami koja bespoštednim, orgijastičkim, ponajprije verbalnim urušavanjem, bez mnogo psiholoških približavanja i opravdavanja, minimiziranjem narativne pokretljivosti, nekim dodirom bez vela, ulazi u bezobzirnost, gotovo plemeniti amoralizam dvaju protagonista, bez-kulturalnost (kulturlos) situacija i herojsku rezignaciju stanja. Drama je snažno utjecala na kazališni modernitet prošlog stoljeća, osobito na kazalište apsurda; spomenimo samo Edwarda Albeeja i njegovu dramu “Tko se boji Virginije Woolf”.

Strindbergova najtmurnija drama, “Mrtvački ples”, govori o neprijateljski raspoloženim supružnicima, kapetanu i njegovoj ženi, samima na otočiću na kojemu se uzajamno mrze, te posjetitelju, čovjeku, koji zavodi ženu, ali je, odlazeći, opet ostavlja mužu. Što je istinito u toj reprizi? Milost, utjeha? Rezignacija? Ili ponovno navlačenje krinki? Strindberg je bio nemiran i strastan duh, oporbenjak u svemu čega se dotakao, koji je usavršio europsku naturalističku dramu i otvorio nove puteve scenskog stvaranja.

Režiju i dramatrugiju potpisuje Borna Baletić koji je utjelovio i glavni lik kapetana Edgara. Uz njega, glumački tim čine Iva Kraljević u ulozi Alice, Luka Bulović nastupa kao Kurt, Nataša Kopeč igra Judith, dok je lik Allana povjeren Matiji Čigiru, a poručnika Igoru Juriniću, koji je zaslužan i za glazbene dionice predstave. Kostime za predstavu je osmislila Suzana Brezovec, majstor za svjetlo je Tomislav Maglečić, a produkcijski ‘dio kolača’ odradio je Marko Milovac.

Ulaznice po cijeni od 10 EUR (6 EUR za studente i umirovljenike) mogu se rezervirati na [email protected] ili SMS-om na 0915400609, kao i kupiti online na ulaznice.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X