The Necks u Vintage Industrialu

The Necks

Kultni australski trio The Necks vraća se u četvrtak 7. prosinca u Zagreb nakon punih 16 godina izbivanja kako bi nam u Vintage Industrialu predstavio iznimno hvaljen novi album “Travel”, ali i podsjetio zagrebačku publiku zašto se ovaj nesvakidašnji klavirski trio smatra jednom od najoriginalnijih glazbenih pojava na svijetu.

The Necks su od pokretanja NO Jazz festivala 2000. Godine, pa do njihovog zadnjeg zagrebačkog koncerta održanog sedam godina poslije, čak 4 puta nastupili u ovom gradu i svaki su put rasprodali svoj koncert – ne bez razloga. Trio koji čine pijanist Chris Abrahams, bubnjar Tony Buck i kontrabasist Lloyd Swanton već više od tri desetljeća izmiče uobičajenim glazbenim kategorizacijama stvarajući duge repetitivne skladbe nesvakidašnje energije i ljepote. Krenuvši od jednostavnih početnih zvukova koje svaki put generira neki drugi instrument, ovaj ih trio strpljivom postupnom nadogradnjom transformira u fascinatnu hipnotičku glazbu koja one slobodnog duha i otvorenog uma nepogrešivo dovodi do katarze kad njihove ponekad jednosatne improvizacije dosegnu neizbježan vrhunac. Premda je u svojoj srži krajnje jednostavna, budući da je čine tri bazična akustična instrumenta, njihova glazba svakim slušanjem otkriva nove fascinantne detalje, dok su ih žive izvedbe, zasnovane na beskonačnom uzajmanom povjerenju i briljantnom osjećaju za improvizaciju, etablirale kao jedan od najuzbudljivijih svjetskih bendova uživo.

The Necks su ove godine objavili svoj devetnaesti album i ponovno stvorili sporogoreće remek djelo koje slušatelje vodi na putovanje u nepoznato, putovanje koje je ovoga puta prikladno nazvano Travel. Ovaj album s uspjehom dokumentira novu praksu benda da boravak u studiju započne dvadesetominutnom improvizacijom, što je rezultiralo jednim od njihovih najekstatičnijih djela dosad, koje su hvalospjevima obasuli mnogi cijenjeni magazini poput The Wirea, Uncuta, AllMusica ili Jazzwisea. Nakon gašenja NO Jazz festivala The Necks su prestali dolaziti u Zagreb, vrijeme je da nam nadoknade sve ove godine čekanja.

Vrata 20:00
Koncert 21:30

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X