Ex Revolveri ‘Izvan okvira’ – uramljeni rock minulih vremena

Diskontinuirana rock priča srpske rock grupe Revolveri tj. Ex Revolveri dobila je svoj nastavak kroz ovogodišnji album ‘Izvan okvira’.

  • 57
    Shares
Ex Revolveri ‘Izvan okvira’

Predvođena pjevačem i multiinstrumentalistom Vladimirom Jakšićem Musom grupa Ex Revolveri ponudila je osam ujednačenih pjesama utopljenih u bogati zvuk onog što bi uvjetno mogli nazvati rockom srednje struje. Ok, to jest nekadašnji mainstream rock, ako se gleda par dekada unatrag, njeguju ga veterani scene i lako ga se može doživjeti kao vještina ili zanat koji lagano nestaje, bar na ovim prostorima, kao uostalom i sami rokeri koji imidžem na prvu loptu odaju u kojem zvuku obitavaju.

Ex Revolveri se u tom kontekstu i pojavljuju kao veterani koji nimalo ne mare za to što se u zvučnom smislu događa okolo njih. Furaju svoj film prekriven patinom, ali dobro znaju koja pravila vladaju unutar žanra. Osjetno je to s uvodnom „Letim preko mora“ koja priprema teren za prvi iskorak sa stavom i bacanje rukavice u lice sveopćem licemjerju i društvenoj eroziji, a to je pjesma „Hej nitkovi (još sam živ)“ iz koje progovaraju autorski potpisi Srđana Gojkovića Gileta iz Električnog orgazma i Nebojše Antonijevića Antona iz Partibrejkersa. U neku ruku „Hej nitkovi (još sam živ)“ nosi neku laganu paralelu s nekadašnjom jugoslavenskom himnom „Hej Slaveni“.

No tu nije kraj s ‘potpisima’ slavnih imena. Pjesma „S vetrom u kosi“ ujedno je i iskreni hommage najvećoj glazbenici ex Yu scene, Margiti Stefanović, a na nju se kao diptih vječite težnje za promjenom životnih navika nadovezuje „Promeniću život“ iz koje progovara ljubavna tematika.

Slabiji momenti albuma su „Prošao sam puno puno“ i „Dar za put“ kojima je tematski gledano odavno istekao rok trajanja, jer svijet se ipak promijenio u međuvremenu, pa neko dociranje u smislu: „ja jesam, a ti nisi“ zvuči kao deplasirana poza. Naime, postoje puno suptilniji načini da se provuče slična misao. U tom smislu, ogoljena i vjerojatno autobiografska „Imao sam puno prijatelja“, koja i zatvara album, puno je bliže cilju u kojem stari roker s izvrnutim praznim džepovima sublimira svoj život koji je živio dušom i srcem izvan okvira društvenih normi.

Time i album „Izvan okvira“ ukopan u topli, bogati, elektrificirani, zimzeleni zvuk na sebi svojstven način dolazi kao podsjetnik na neke davno minule dane, svakako primjeren i publici koja voli taj vintage zvuk. No izvan tih okvira se ne može očekivati previše.

Ocjena: 7/10

(Odličan hrčak, 2018.)

  • 57
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh