F5 ‘OrganiK’ – bogati glazbeni organski obrok

Domaće kvalitetno, kao da je strano… Grupa F5 vam ne bi trebala ‘proći ispod radara’.

F5 'OrganiK'
F5 ‘OrganiK’

„Ploča je snimljena uživo u studiju, svi smo je snimali zajedno, uključujući i vokal, kako bismo uhvatili energiju i pravu vibru. Namjerno nismo koristili digitalna pomagala kao što je auto-tune, da bismo dobili što prirodniji i organskiji zvuk, bez obzira na nesavršenosti koje se događaju prilikom live izvedbe. Jednako tako, namjerno smo ostavili šum magnetofonske trake. Koristili smo vintage seventies instrumente iz zlatne ere rocka i funka (Bonham Ludwig Stainless Steel bubnjevi – bas bubanj od 26 inča – električni klavir Wurlitzer, pojačaja Hiwatt Gilmour). Zato se ploča zove OrganiK, s balkanskim K.“, uvodne su riječi u CD knjižici albuma grupe F5. Iz toga je manje-više sve objašnjeno slušateljima, jer iako drže debi album, iza njega stoje iskusni glazbenici koji osim što dobro znaju što hoće, znaju i kako se to konkretno postiže.

Naime nije riječ o nabrojanim instrumentima s magičnim svojstvima, dapače, u rukama amatera bili bi beskorisni, već o želji za postizanjem što plemenitijeg zvuka cjeline. Samo jako dobri glazbenici mogu se odlučiti za snimanje cjelokupnog albuma uživo, a ne separatno brojnim nasnimavanjima. Jednostavnije kazano, F5 su sebi otežali situaciju, ali je postizanje rezultata u takvim uslovima znak prave vrijednosti. Već je s prvim singlom „Listen To“ puštenim prošle godine bilo jasno kako je pjevačica Nikolina Kovačević izvrsna soul/reggae interpretatorica jednako tako upečatljive boje glasa, a crtica da se tijekom snimanja nije koristio auto-tune veliki je plus za nju. Da grupa nije lažnjak po tom pitanju bilo je razvidno i na live nastupima, ponajviše onim natjecateljskog festivalskog karaktera prošle godine u Tvornici kulture.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M7avnqEQWHQ[/youtube]

Grupa F5 (što ukazuje i naziv) proizišla je iz grupe Fali V koju je tijekom 1990-ih vodio Robert Nappholz (ujedno i osnivač F5) kroz koju su prošli vrsni domaći glazbenici i instrumentalisti kao što su Ante Prgin (L’Kok), Kruno Cvancinger (Jinx), saksofonist Goran Navojec i bubnjar Borna Šercar koji se na četiri pjesme na udaraljkama pridružio i F5-u.

„OrganiK“ nije puko razmetanje glazbenika, već dugosvirajući smisleni uradak zapaljivog groovea već od uvodne pjesme „Time“. Takav funk/dub/trip hop/reggae album bi se na nekoj zapadnijoj točki geografske dužine lako doživljavao kao moderni pop, no kod nas gdje svi koji pjevaju na engleskom jeziku i dalje muku muče s prepoznavanjem na domaćem terenu, F5 su nažalost samo klupski underground izdanak kojem je i na tom segmentiranom polju otežan dolazak do prave publike, jer (opet nažalost) ne pripadaju indie profilaciji (a treba se nadati da će ih upravo taj dio publike prepoznati i prigrliti).

S druge strane, već spomenuti „Listen To“ bi lako mogao biti općeprihvaćeni radijski singl da nam kojim slučajem većina radijskog etera nije stupidno formatirana i time odsječena od bilo koje primisli o nekim novim strujanjima. Možda bi najbolja opcija za proboj bila da nekim ludim slučajem zapnu za uho jednom Joolsu Hollandu ili da ih Erykah Badu uzme za predgrupu (obzirom da je pjesma „Listen To” uvrštena na službenu listu pjesama koje se preporučuju američkim radio postajama „Coast 2 Coast Mixtapes”).

F5 odlično koriste i stilsku širinu i prilagođavaju je svom izričaju. Igraju se kontrastima, tako primjerice nakon ‘teškog kortljanja’ u „Bami“ i „Bud“ ‘razvedravaju’ atmosferu s „Listen To“, da bi potom ušli u elegični, ali tvrdi funk sa „Sky“. Grupa ima i naglašeni buntovno angažirani aspekt umotan u rastafarijanski ogrtač; dok se u „Conclusion“ progovara o potrebi za revolucijom, „Remember November“ već svojim naslovom upućuje na Gaya Fawkesa iz „V For Vendeta“, a marihuana dolazi na red u bonus pjesmi nakon poduže tišine po završetku posljednje „P.M.“.

Pomalo zbunjujuće u promociji benda i albuma je nedavno predstavljanje singla „Prevruće“ koji se ne nalazi na albumu „OrganiK“ (na kojem ih ima još 15 pored spominjane „Listen To“). Nekako to ukazuje da F5 glazbeno ima sve posloženo kako treba, no u ovom trenutku promocija je nešto gdje treba formirati redove i uskladiti taktiku. Bilo bi šteta da ovakvo izdanje prođe nezapaženo.

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X