Farsa na dodjeli Oscara – pročitan pogrešni dobitnik nagrade za najbolji film

‘Moonlight’ je nagrađen u glavnoj kategoriji, iako je igrom slučaja prvotno pročitan favorit ‘La La Land’.

89. dodjela Oscara bit će upamćena po velikom gafu
89. dodjela Oscara bit će upamćena po velikom gafu

Nikada se u povijesti dodjele Oscara nije dogodila takva pogreška. Warren Beatty nelagodno je bacao pogled na kuvertu koju je držao u rukama, a u kojoj je pisalo ime Emme Stone i naziv filma “La La Land” u kojem je odigrala ulogu za koju je nagrađena. Beatty je gospodin poodmakle dobi, pa se nije snašao u novonastaloj situaciji, te je pružio kuvertu svojoj kolegici iz filma “Bonnie & Clyde”, Faye Dunaway, a ona je pročitala samo ime filma. “La La Land”. Svita iz favoriziranoga filma sjurila se na pozornici, održani su govori zahvale, kada je došlo do komešanja, a producent “La La Landa” Justin Horowitz se vratio i objasnio da je došlo do zabune i da će rado predati zlatni kip u prave ruke – one ekipe iz filma “Moonlight”.

Naravno da će cijela dodjela ostati u sjeni ovog nezapamćenog gafa, iako se dotad činilo da će glavni narativ činiti suprostavljanje radikalnoj politici novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa. Mnoge su nagrade usmjerene na koncu prema tom političkom receptu. Prva statua večeri tako je otišla u ruke prvog muslimanskog glumca u povijesti Oscara, Mahershale Alija iz konačnog pobjednika “Moonlight”. Za najbolji strani film nagrađen je “The Salesman” iranskog redatelja Asghara Farhadija koji je bojkotirao dodjelu zbog Trumpove zabrane ulaska u zemlju državljanima muslimanskih zemalja. Za najbolji kratkometražni dokumentarac nagrađen je Netflixov “The White Helmets” o ljudima koji pomažu civilima zahvaćenima ratom u Siriji. Stoga ne iznenađuje da je tim slijedom i najboljim igranim filmom proglašen “Moonlight” koji govori o odrastanju pripadnika rasne i seksualne manjine.

Stvari su pošle grbavo po “La La Land” od samoga početka. Očekivalo se da bi pseudomjuzikl Damiena Chazellea mogao obraniti do devet od svojih rekordnih četrnaest nominacija, ali mnoge od tehničkih nagrada kojima se nadao otišle su na drugu adresu. Nagradu za najbolji miks zvuka odnio je po prvi put Kevin O’Connell kojemu je ovo bila čak dvadeset i prva nominacija! Sretnim mu se pokazao rad na ratnoj drami “Hacksaw Ridge” Mela Gibsona. Isti je film svoj drugi Oscar odnio u kategoriji montaže. Za najbolje zvučne efekte, pak, nagrađen je “Arrival”, kojemu je to bio jedini Oscar, kao i filmu “Fantastic Beasts and Where to Find Them”, koji je slavio u kategoriji najbolje kostimografije. Za najbolju šminku nagrađen je “Suicide Squad”, a za vizualne efekte “The Jungle Book”.

Violi Davis nitko nije mogao stati na put kod osvojanja nagrade za najbolju žensku sporednu ulogu iz “Fences” Denzela Washingtona. Najboljim dokumentarcem proglašen je “O.J.: Made in America” u trajanju od gotovo osam sati (!). Nagrada za najbolji kratkometražni animirani film očekivano je završila kod Pixarovog “Pipera”, a do većeg iznenađenja nije došlo ni kod dugometražnih crtića gdje je slavila Disneyjeva “Zootopia”.

Nagrade za najbolji scenarij također su očekivano podijelili “Moonlight” za adaptirani, a “Manchester By The Sea” za izvorni, a potonji je izvojevao i pobjedu u utrci za najboljeg glavnog glumca, gdje Casey Affleck slavio pobijedivši glavnog konkurenta Denzela Washingtona. Ostale glavne nagrade njih šest, završile su kod “La La Landa”, a one uključuju onu za najbolju režiju (Damien Chazelle sa trideset i dvije godine postao je najmlađim dobitnikom Oscara za režiju u povijesti), najbolju glumicu (Emma Stone), filmsku fotografiju, scenografiju, te najbolju glazbu i najbolju pjesmu, “City of Stars”.

Program je vodio Jimmy Kimmel, koji je redovno podbadao predsjednika Trumpa, te se često šalio se na račun njegovog otpisivanja glumačke legende Meryl Streep kao precijenjene. U jednom neobičnom trenutku čak je uveo i grupu turista na dodjelju, šokiravši ih tako nespremne, upoznavajući ih sa zvjezdama i dobitnicima Oscara.

No najbolje su mu šale bile one na račun Matta Damona, s kojim je u lažnom sukobu, pa ga je cijelu večer podbadao na razne načine. U najboljem štosu, iskoristio je format u kojem su tijekom večeri glumci hvalili svoje glumačke idole, pa je tako on sam izabrao Damona kao uzora i hvalio “njegovu” ulogu u blesavom filmu “We Bought a Zoo” iz 2011. godine.

Što god su producenti i izvođači zamislili i izveli tijekom večeri ipak će ostati u sjeni upropaštenoga finala koji je pokvario veliki trenutak “Moonlightu”, a još gore povrijedio ekipu “La La Landa”. Kako bi rekla glavna zvijezda večeri koje tamo nije ni bilo – TUŽNO!

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X