Felon, E-Play i Bernays Propaganda u Vintage Industrial Baru: Čvrsta osovina Zagreb – Beograd – Skopje

Dozvoljeni četvrtak još jednom se potvrdio kao najbolji glazbeni program u gradu, kao da je to još uopće potrebno.

Bernays Propaganda u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Listopadski Dozvoljeni četvrak u Vintage Industrial Baru pohodili su zagrebački Felon, beogradski E-Play i Bernays Propaganda iz Skopja, tri benda koja ovdašnja publika ne viđa dovoljno često.

Felon u Vintage Industral Baru (Foto: Tomislav Sporiš)
Felon u Vintage Industral Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Večer je otvorio Felon. Denis se vratio sa solo turneje tek večer ranije na koncert u Vinylu, a Ivan i Tena sa zapodnoeuropske turneje s Vlastom Popić (22 dana, gotovo jednako toliko koncerata) tjedan dana ranije kada su u Attacku nastupili sa odličnim post-punkerima iz Szegeda, Umreti Fit. No, ako su ih turneje i umorile, to se na nastupu Felona nije osjetilo. Tena ih je najavila kao “najbolji bend na svijetu, koji samo ima problema s tehnikom, parama i međuljudskim odnosima.” Najbolji bend na svijetu vjerojatno ipak nisu, ali su u svakom slučaju odlični. Denisov jedinstven poetski i glazbeni izričaj jednako dobro funkcionira u bendu kao i ogoljenim solo nastupima, a vječna uhodanost prvotne Vlastine postave izvrsno je ilustrirana izmjenama na instrumentima (Ivča i Tena prvo su zamijeniji mjesta na bubnju i gitari, a zatim je gitaru uzeo Riža, a Tena bas). Stvar je kulminirala izvrsnom izvedbom “Zagreba”, a cijeli nastup probudio je velike nade u novi album Felona o kojemu se već neko vrijeme šuška.

Nakon Felona nastupio je beogradski E-Play, čiji je nastup bio neobično neujednačene kvalitete. U najboljim trenucima bend kombinira prošlost (EKV) i sadašnjost (primjerice Obojeni program) srpske scene sa novim zvukom zemlje, ali i svijeta, jer u najboljim trenucima zahuktava mračnu atmosferu nalik na, recimo, The Savages. U drugim, pak, trenucima čini se da bendu nedostaju maštovitije gitarske dionice da bi se stvar podigla na onu pravu razinu. Glavni posao u bendu ipak obavljaju Maja i bivši bubnjar Ramba Amadeusa, Trut, a njihova interakcija može zadovoljavajuće nositi veći dio nastupa, ako već ne cijeli materijal.

E-Play u Vintage Industral Baru (Foto: Tomislav Sporiš)
E-Play u Vintage Industral Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Sinoćnji će se nastup makedonske Benarys Propagande pamtiti kao prvi u novoj postavi, bez bubnjara, a unatoč određenoj skepsi s kojom je od jednog dijela publike dočekan, svakako ga se mora proglasiti uspješnim. Južni krak Moonlee Recordsa buči koliko i svi ostali bendovi s etikete, a Denijevi elektronski beatovi prirodno se sljubljuju sa (post)pankerskim, prvenstveno Vaskovim, nasrtajima iz pojačala, kao i Tininom upečatljivom vokalnom izvedbom. Nova postava predstavila se demo EP-jem “Zdravo mladi”, a kako stvari stoje, sudeći prema živom nastupu, svakako zvuči uvjerljivo i ima itekako smisla razvijati zvuk u naznačenom smjeru, stoga ćemo i njihov novi album okvirno najavljen za proljeće, sa zanimanjem čekati.

Dozvoljeni četvrtak provjereno je najbolji indie program u gradu, ali publika je to u dosadašnjih osam izdanja od preko dvadeset bendova ionako dobro naučila, pa o tome valjda ne treba više nikome pričati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X