Femi Kuti u Boogaloou – plesno oslobađanje od stresa ili svjetske nepravde?

Čuveni nigerijski glazbenik, punog imena Olufela Olufemi Anikulapo Kuti, sinoć je svoj bend The Positive Force ponovno doveo u Zagreb.

Femi Kuti sinoć u Zagrebu (Foto: Boris Podobnik)

Nema tu puno nepoznanica, Femi Kuti je već peti ili šesti put navratio u Hrvatsku, a 700 ili 800 ljudi koji su sinoć napunili zagrebački Boogaloo, znali su po što dolaze – po porciju plesa, a bude li sreće, možda se upadne i u trans. Nekima je očito uspjelo, budući da nisu ni primijetili da je koncert, nakon sat i pol vremena, završio i da je DJ pult preuzeo Ilko Čulić. Oni su bez prekida nastavili sa svojim ritmom, prekomjerna izloženost Femiju Kutiju usadila im je zarazni beat u kosti. Moralo se to isplesati iz sebe.

Afro-beat, funk i jazz. Zvuk kakav već godinama proizvodi The Positive Force, nastao je baš s tim ciljem, da ti koncert ne izvjetri iz glave već u idućoj minuti, nakon što se glazbenici naklone. A ako je još i koja subliminarna poruka ostala u mozgu, tim bolje. Jedan narod, jedan svijet, jedna borba, jedna svijest i sve one ostale parole koje pozivaju na jedinstvo, pravdu i mir, učinili su od glazbene i aktivističke obitelji Kuti puno više od pukih promicatelja afričke tradicije. Ni sinoć u Boogaloou nije bilo drugačije. Za razliku od militantnog Rogera Watersa koji nas je nekidan opet zvao na pobunu, Femi Kuti je pacifist koji samo traži da se probudimo. A to je valjda kudikamo teže od pobune, no rezultat bi trebao biti isti, oslobađajući. I, dakako, u današnjim društvenim okolnostima – potpuno nerealan.

Zato ostaje ples. Koji također oslobađa, ako od ničeg drugog, onda od stresa. Femi Kuti i njegov deseteročlani bend The Positive Force na tome su doktorirali. Afrički ritmovi, koje je jučer diktirao beogradski perkusionist Igor Vince, u kombinaciji s četveročlanom brass sekcijom, tri hipnotičke plesačice i autoritativnim Femijem, te klasičnom bendovskom gitara-bas-klavijature-bubanj postavom, stvorili su od Boogalooa saunu. To su nam dodatno potvrdili i neki od članova benda, koji su se poslije koncerta rashlađivali ispred kluba – bio im je to sinoć najvrući koncert na ovogodišnjoj turneji.

Za promjenu od prošlog puta, u proljeće 2010. kada ih je ovaj potpisnik zadnji put gledao, The Positive Force imao je sinoć drugačiju taktiku. Nije se, naime, neprimjetnim ubrzavanjem ritma dolazilo do kaotične plesne atmosfere, već se Femi odlučio na konstantno umjereno održavanje groovea, koji vas neće dovesti do sumanutosti, ali će u vama probuditi psihofizičko blaženstvo i podgrijavati ga do kraja.

Sličnu namjeru imala je i predgrupa Brain Holidays, od čijeg smo nastupa uspjeli uhvatiti samo završnu „Crvena, žuta i zelena“. Očito su, sudeći po ovacijama, u tome i uspjeli.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X