‘Fibra Festival je svojevrsni nastavak tradicije koju Split ima, ali je povremeno zaboravi’

Prvo izdanje Fibra festivala u Splitu rezervirano je za 22. i 23. lipnja na Tvrđavi Gripe, a tim povodom smo popričali sa Zvonimirom Pušićem, organizatorom i čovjekom iz YEM agencije koja se uhvatila u koštac s tim velikim produkcijskim zahvatom.

Fibra Festival

Organizator festivala, YEM, možda je novo ime u Splitu, ali iza sebe već ima mnoštvo koncerata i već prepoznatih projekata među kojima se najviše ističu “Drito iz Tvornice” i “Zagreb Beer Fest”, no za Zvonimira Pušića Split je mjesto gdje, po vlastitim riječima, ‘konačno nešto radi doma’.

Fibra Festival je uz najavu izašao i s prvim imenima koje će splitska publika moći vidjeti i čuti uživo na Tvrđavi Gripe 22. i 23. lipnja, a to su headlineri PartibrejkersLet 3, povratničke rock legende Kojoti , naš najpopularniji indie rock bend Jonathan, žestoki i beskompromisni Sinjani M.O.R.T., zagrebački bend Markiz, reperi KrankšvesterHigh5, a tu je i premijerni nastup Vojka Vrućine koji već sada s objavom prvog samostalnog albuma zaposjeda radijski eter, a po broju pregleda na Youtube se može zaključiti da njegov singl “Ne može” opasno prijeti da postane i singl nadolazećeg ljeta.

Partibrejkers (Foto: Tomislav Sporiš)

Zvonimira Pušića smo uhvatili u jeku priprema Fibra Festivala i mnoštva obaveza u želji da sve bude besprijekorno organizirano za prvo izdanje, koje je, kako i sam kaže ‘uvijek najteže.

Za početak koliko se ‘kuhala’ ideja za Fibra Festival?

Zvonimir Pušić: Ideja festivala u Splitu se kuhala pa gotovo jednako dugo koliko i ideja festivala u Zagrebu, a to je bilo krajem 2013. godine kad sam se ozbiljnije krenuo baviti ovim poslom. Od tada sudjelujem u vođenju i kreiranju programa Tvornice Kulture.

Vojko Vrućina (Foto: promo)

Zašto tvrđava Gripe kao lokacija, koje su prednosti?

Zvonimir Pušić: To je dobro pitanje jer za mene lokacija predstavlja ključan faktor uspješnosti svakog festivala. Samo “kuhanje” ideje za festival se najviše vrtilo oko lokacije i imena jer glazbeni smjer sam u startu znao. Tvrđava Gripe je bila najlakši, a mislim i najbrži, izbor jer sam tu kao srednjoškolac gledao prve open air koncerte u Splitu (Atheist Rap <3) i zato što je već testirana raznim koncertima pa i festivalima. Koliko god je kul negdje biti prvi, toliko se i problema može pojaviti kad ne znaš što te sve na nekoj novoj lokaciji može očekivati. Amo reći da smo s potencijalnim problemima Tvrđave već upoznati. Nadalje, kapacitet kao i prometna povezanost, ali i izoliranost su bili ključni faktor pri donošenju odluke o lokaciji. Naposljetku, Tvrđava je prekrasna i jedva čekam vidjeti kako će sve to izgledati kad se posložimo unutar zidina.

Kojoti u Boćarskom domu, Brijačnica 2017. (Foto: Zoran Stajčić)

Rad Yem kolektiva dobro je poznat u Zagrebu, no hajmo reći da ti je Split domaći teren, vjerujem da je i izazov veći?

Zvonimir Pušić: Mislim da mi je Zagreb domaći teren ha, ha, a u Splitu koncertno iskustvo imam samo kao booker nekoliko bendova za splitske klubove. Puno mi je veći izazov raditi u Splitu, ali već sad znam sve nedostatke i probleme open aira jer sam se prošle godine suočio s istima organizirajući Zagreb Beer Fest. Tada shvatiš koliko je “lagano” organizirati nešto u Tvornici Kulture, a kakve sve prepreke prije samog početka predstavlja open air. Kišu ne želim ni spominjati.

Kako kao organizator gledaš na činjenicu da je evo Split tako kasno dobio glazbeni festival, hajmo reći, domaćeg urbanog zvuka?

Zvonimir Pušić: Ne bih rekao kasno, ne bi bilo fer prema svim ostalima koji su radili ili još uvijek rade na podizanju urbane, da ne kažem alternativne scene. Fibra Festival je svojevrsni nastavak tradicije koju Split ima, ali ju povremeno zaboravi. Sjećam se još iz srednje kad smo u Kino Bačvice išli na sličan festival gdje su svirali Urban, Disciplin A Kitschme, TBF; zatim se pojavio xSTatic sa svojih prvih četiri izdanja, sada je tu San sustipanske noći i Split SPOT festival.

Jonathan (Foto: Filip Gržinčić)

Jedino čime mogu izdvojiti Fibru jest da se ide s puno većom produkcijom, jakim headlinerima koji samostalno pune prostore, te s uvijek nekoliko novih, svježih imena regionalne scene. Ideja je svakako dovoditi strance, baš kao što to radimo u Tvornici Kulture ili čak i na Zagreb Beer Festu, ali za prvi put se uvijek teško izboriti za datume i lokaciju što znači da je samim time i teško bukirati strance jer njih treba rezervirati puuuno prije nego regionalne izvođače.

Koje su bile najveće poteškoće YEM-u kao organizatoru u ostvarivanju cilja?

Zvonimir Pušić: Novac, kontakti i iskustvo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X