Film ‘Plavi cvijet’ Zrinka Ogreste pobjednik 68. Pula Film Festivala

Pored Velike zlatne arene za najbolji film, Zrinko Ogresta je osvojio i Zlatnu arenu za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić proglašena najboljom glavnom glumicom 68. Pula Film Festivala, pa se ‘Plavi cvijet’ može smatrati apsolutnim pobjednikom 68. izdanja najstarijeg hrvatskog filmskog festivala.

‘Plavi cvijet’

“Postoje riječ koje nikada ne izgovorimo, osjećaji koje ne stignemo podijeliti te praznina koja ostaje iza onih koji nas napuste”, stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda u sastavu Paweł Pawlikowski, (predsjednik), Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché o dodjeli Zlatne arene filmu “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste u produkciji Inter filma producenta Ivana Maloče, koji je ujedno dobio i 30.000,00 kuna od Zagrebačke banke koja honorira filmskog pobjednika Festivala.

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film “A bili smo vam dobri” redatelja Branka Schmidta, a Zlatna arena išla je i za najbolju glavnu mušku ulogu Reneu Bitorajcu u istom filmu.

U ukupnom poretku najviše Zlatnih arena dobio je film “Zora” Dalibora Matanića, ali u sporednim kategorijama. Tako su Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka dobili Mirko Perri i Julije Zorniko, Zlatnu arenu za glazbu Alen i Nenad Sinkauz, Zlatnu arenu za montažu Tomislav Pavlic i Zlatnu arenu za kameru Marko Brdar.

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Danici Ćurčić za ulogu u filmu “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović, kao što je i nagrada Breza za najboljeg debitanta išla je u ruke se scenaristici i redateljici Antoneti Alamat Kusijanović za spomenuti film. Također, glasovima za Hrvatski program, publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu “Murina”, s prosječnom ocjenom 4,55.

Publika je ocjenjivanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu “Nigdje posebno” redatelja Uberta Pasolinija, s prosječnom ocjenom 4,86, a riječ je i o najboljem međunarodnom filmu po ocjenama međunarodnog suda u sastavu Ben Hopkins, Lana Barić i Rada Šešić.

Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji i Zlatna arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju dodijeljena je filmu “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” redatelja Radua Judea.

Hrvatski audiovizualni centar dodijelio je posebno priznanje ekipi filma “Južni vjetar 2 – Ubrzanje” u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X