Film ‘Retro Boom’ i (S)Eine n festivalu Dok’n’Ritam u Beogradu

Osmo izdanje festivala glazbenih dokumetaraca Dok’n’Ritam, održati će se u terminu 20. do 23. rujna u Beogradu pod sloganom ‘SUPER 8 za vječnost’. Na festivalu ove godine imamo puno programa i gostiju koji dolaze iz Hrvatske.

Dok’n’Ritam festival

Dok’n’Ritam (DNR) je festival glazbenog dokumentarnog filma, jedini takav u Srbiji. Festival je nastao 2016., natjecateljskog je karaktera i ove godine održat će se osmi put u Domu kulture Studentski grad u Beogradu. Misija festivala je afirmacija žanra te kreiranje i očuvanje glazbenih dokumenata.

Velik broj hrvatskih umjetnika i medijskih djelatnika prošao je kroz dosadašnja festivalska izdanja: prikazano je dosta glazbenih dokumentaraca hrvatske produkcije, a filmovi „Posljednjih 100“ (Morana Komljenović, 2016.) i „Putnici“ (Tina Šimurina, 2019.) osvojili su nagrade. U različitim ulogama, kao sudionici i gosti festivala, pojavili su se Siniša Škarica, Darko Rundek, Neno Belan, Sara Renar, Toni Šarić, Yvonimir Rumboldt, Dubravko Jagatić, Marko Pogačar te prerano preminuli Ante Perković. Krešo Blažević i njegova glazbena knjižara Rockmark također su prisutni na festivalu još od samih početaka. Kipar Vitold Košir autor je nagradne skulpture.

“Retro Boom”, film Dalibora Platenika, koji se nalazi u natjecateljskoj selekciji, bit će premijerno prikazan u Srbiji 21. rujna u sklopu natjecateljske selekcije festivala Dok’n’Ritam.

‘Retro Boom’

Film prikazuje vintage scenu koja je postala popularna u Hrvatskoj posljednjih desetak godina i predstavlja domaće rockabilly i rock’n’roll bendove autorskog tipa, ali i druge elemente retro kulture – pin-up djevojke, swing plesnjake, kolekcionare starog namještaja, predmeta, automobila i još mnogo toga. Nakon projekcije publika u Beogradu imat će priliku popričati s autorom filma.

“Sretno dijete”, film Igora Mirkovića, premijerno je prikazan prije 20 godina na Pula Film Festivalu. Umjetnička direktorica i osnivačica festivala Sandra Rančić smatra da je Mirkovićev film otvorio novu stranicu u filmskoj glazbenoj dokumentaristici u regiji. “Na FEST-u 2004. Sretno dijete bio je jedan od najgledanijih filmova, nakon čega je postalo jasno da glazbeni dokumentarci, osim artističkog i edukativnog značaja, imaju i komercijalni kapacitet.” Nekoliko godina kasnije uspjeh filma “EKV – Kao da je bilo nekad” potvrdio je da je tezu da pravac kojim ide glazbeni dokumentarni film u regiji u usponu. U sklopu programa SUPER 8 – Specijalne projekcije bit će prikazan film “Sretno dijete” te upriličeno i specijalno zoomiranje s Igorom Mirkovićem na temu: “Sretno dijete – 20 godina kasnije”, odnosno (gdje je) glazbeni dox danas.

Haustor – Sacher i Rundek (Foto: promo)

Festival Dok’n’Ritam sastoji se od nekoliko različitih programskih cjelina – osim natjecateljskog programa, tu je i revijalni filmski program u kojem se prikazuju filmovi inozemnih A produkcija. U programu Notabook promoviraju se i predstavljaju glazbene knjige, o kojima često govore upravo glazbenici. Veoma važna programska cjelina je Work inProgress, gdje se predstavljaju glazbeni dokumentarci u nastanku, tj. u različitim fazama produkcije.

Ove godine u tom dijelu programa bit će predstavljen film “Treći svijet” Arsena Oremovića. “Treći svijet” nije klasična biografska filmska priča o grupi Haustor nego istraživanje odnosa Srđana Sachera i Darka Rundeka, odnosno poetizacija utjecaja koji su oblikovala te dvije različite autorske figure, odnosno Haustor u prvoj fazi na čelu s kultnim albumom “Treći svijet”. Rundek i Sacher, kao i ostali članovi postave s albuma “Treći svijet”, uključeni su u stvaralački proces dokumentarca, čime film postaje i njihovo djelo u drugačijem mediju, a sadrži i ekskluzivne snimke okupljanja benda u studiju za nastanak nove dub verzije pjesme “Treći svijet” i još jedne potpuno nove pjesme. Produkciju potpisuje Interfilm i ovo je prvo javno predstavljanje filma nakon jedne faze snimanja. Dokumentarac čiju premijeru publika diljem regije željno iščekuje predstavit će scenarist i redatelj filma Arsen Oremović.

Najnoviji film koji stiže iz kuhinje čuvene varaždinske udruge Trash najavljen je kao muzička horor komedija.

‘Riffs of Revolution’

Kratki sinopsis filma: “RIFFS OF REVOLUTION”, čiju režiju potpisuje Jurica Hižak: “Genijalni gitarist Ray i njegov bend Razor Jet čija muzika slušateljima daje natprirodnu fizičku snagu, suprotstavljaju se zlom Dr. Zempu, vlasniku agencije koja ubire porez i terorizira građane. Kako bi uništio pokret otpora, Zemp i njegova sestra Niniva odlučuju Razor Jet pretvoriti u boy band i tako uništiti njihov rock’n’roll mojo.“ Film će premijerno biti prikazan u Srbiji, na programu DNR festivala u sekciji SUPER 8 – Specijalne projekcije 22. rujna uz prisutnost autorske ekipe.

KONCERTI DNR su za publiku posebno atraktivan segment programa: dvije su različite vrste koncerata, a ono što ih spaja jeste kamera koja bilježi sve nastupe i tako nastaju novi glazbeni dokumenti. Koncert na kojem nastupaju mladi izvođači, mahom pobjednici BUNT Rok festivala (ove godine riječ je o sastavu Monah) opisan je kao koncert gdje se stvaraju Novi dokumenti našeg ritma (festivalska krilatica koja sadrži slova DNR). Nastup pod naslovom Special Appearance je koncert nekog poznatog izvođača, ali tematski/repertoarski/aranžmanski drugačiji, specifičan, prilagođen festivalu. Prošle godine je Special Appearance ujedno bio i nastup iznenađenja koji je izveo Darko Rundek u pratnji Igora Pavlice. Ove godine Special Appearance donosi koncert jednog od najvećih srpskih rock bendova, sastava Kanda Kodža i Nebojša koji je početkom godine snimio spot u Zagrebu u suradnji s R. J. Gonzom.

Seine (Foto: Marina Uzelac)

Na otvorenju, nakon projekcije filma “Bella ciao”, 20. rujna nastupit će (S)Eine u akustičnoj varijanti, u sklopu koncerta Novi dokumenti naše regije.

Seine je upravo aktuelan sa singlom “Malolije”, i video brojem za pjesmu u kom se pojavljuje srpski glumac Bane Trifunović, čiju režiju potpisuje Marina Uzelac. Sastav Seine pobijedio je na Demofestu i dobio pažnju koju zaslužuje – tri albuma snimljena u zadnjih sedam godina. EINE je osamljeni projekt Ivana Ščapeca, autora prisutnog na sceni već desetak godina u različitim inkarnacijama (Seine, Vlasta Popić, litl itali, Chubakina Baka). Svaki put kad buka bude preglasna, Ščapec se stišava u svoj mali prostor da hvata dah. Projekt bez ambicija, želje za utiskom, prilagođen tihim prostorima i nježnoj pažnji. Počeo je s jednim kratkim izdanjem naslovljeno “Dva” te pjesmom “Sve” u suradnji s režiserkom Marinom Uzelac, prikazujući mučan bitak riba u ribarnici. Krajem 2018. izdaje još jedno kraće izdanje u open-source formatu pod nazivom “Sega” koje tematizira kulturu kao otvoreni kod, nasuprot naivne sistemske paradigme vlasništva nad metafizičkim. Početkom 2020. izdaje EP pod nazivom “Prepiske” koje čine prijevodi dviju anglofonih pjesama, a u proljeće 2021. sa svojom pjesmom “Misao” našao se i na kompilaciji zagrebačke scene “Zagreb Calling” koja je 2022. nagrađena “Porinom .(S)Eine nije netko koga je moguće zamijeniti sa bilo kim. (S)Eine je od početka svoj, tekstovi su svježi i nadahnjujući, glas i način pjevanja autentični.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X