Fit ‘The best of, 40 godina’ – ispravljanje povijesne nepravde

Riječka grupa Fit pet je uzastopnih tjedana imala najprodavaniji album u Hrvatskoj, uspjeh je to koji govori u prilog da ovaj sastav koji je bljesnuo u najnezgodnije trenutku povijesti nije nimalo zaboravljen.

Fit – The best of, 40 godina

Ako ste recentnih godina htjeli vidjeti grupu Fit uživo izvan matične Rijeke onda ste to u punom klupskom sjaju mogli doživjeti u Beogradu, a ne u Zagrebu. Tamo je publika zajedno s bendom uvijek zdušno pjevala „Zaboravit ću sve“, „Zvoni telefon“, „Novi dan“, „Rock’n’roll je kriv za sve“ i naravno evergrin „Mačka“. Mislim da sam u par navrata i pisao o tom zanimljivom regionalnom fenomenu jer nema ih puno u recentnoj glazbenoj povijesti.

Naime, početkom problematičnih devedesetih Fit je dobivao lavovski medijski prostor u srpskim tiskovinama specijaliziranima za glazbu i sadržaj koji vole mladi. Stvari su se bile poklopile, mladim Riječanima je produkciju radio nitko drugo već Milan Mladenović iz EKV-a, a svesrdno je pomogao i bubnjar Ivan Fece Firči, „Mačka“ je ekspresno osvojila radijski eter, a novi seks simbol postajao je frontmen Davor Lukas. Mladenović je dobro zapazio da u tadašnjem glazbenom prostoru nedostaje jako mlado pop rock ime, netko tko će moći skrenuti pažnju masama tinejdžerica zakvačenih na Crvenu Jabuku, kao i to da se vrati urbani štih u nadirućem trendu koketiranja s folkom (da, i tada se to događalo) i sasvim solidno je vagnuo da bi nova velika stvar mogla biti grupa Fit.

No prostori su se razdvajali u svakom pogledu jer se ratni vihor približavao. Fit je imao tu nesreću da više nije bilo vremena da se rastuća slava prelije u matičnu Hrvatsku. U to vrijeme je štošta bilo problematično što je imalo veze s Beogradom, pa tako i popularnost koju je tamo postizao spomenuti riječki bend, a na koncu uskoro je došlo vrijeme kad se za glazbu nije previše pitalo. Fit je tako skoro pa preko noći postao dio vremena koje se upravo završilo. Pupoljak, a istovremeno okamina. Posebno ako se uzme u obzir da im je ‘katalog’ od dva albuma ostao u vlasništvu PGP RTB-a, što je bila još jedna prepreka da svoje mjesto pronađu u hrvatskom radijskom eteru.

Diskografska revitalizacija na domaćem terenu trajala je predugo. Tek 2008. Dallas Records objavljuje „Live uz Rijeku“ koji je ujedno i Fitov debitantski hrvatski album, točno dvadeset godina od prvog studijskog „Uz Rijeku“ objavljenog za vrijeme trajanja Jugoslavije. Slijedio ga je „2011“ objavljen te iste 2011. kao nezavisno izdanje tiskano u vlastitom aranžmanu, da bi nakon punih 12 godina na red došlo i recentno izdanje „The best of, 40 godina“ u izdanju Croatia Recordsa koje objedinjuje najjača poglavlja s prva dva albuma.

Po popularnom receptu koji je uvela Taylor Swift postupila je i današnja postava grupe Fit – ponovno su ušli u studio i snimili svoje najveće hitove umjesto da rješavaju pravnu zavrzlamu oko svog minulog rada. Davoru Lukasu i Zorku Opačiću ovog puta su se pridružili kao ritam sekcija Alen Tibljaš i Mirko Sokolović.

Kompilacija donosi 12 pjesama i promišljana je ponajprije kroz vinilni format. A1 otvara „Zaboravit ću sve“, a na nju se nadovezuje „Rijeka“ kao neizostavni toponim Fita. Ujednačeni niz bez oscilacija nastavljaju „Daj mi ruku“, „Ne mogu bez nje“ i „Bubanj“, dok himnična „Veliki grad“ solidno podvlači crtu pod A stranu.

„Mačka“ kao B1 je odličan izbor, a ništa manje poletne „Vodimo ljubav“ i obrada The Nerves „Zvoni telefon“ koje ne dopuštaju pad tenzije ritma. Središnji dio drži još jedan hit tj. „Novi dan“, da bi nakon „U je“ kompilaciju zatvorila i druga velika himna benda „Rock’n’roll je kriv za sve“. Dobra je stvar što se u produkcijskom smislu težilo prema duhu originala, dakle nema nepotrebnog natrpavanja modernim aranžmanima i nabrijane produkcije. Kao da je glavna nit & bit bila oživjeti (organski) duh vremena kad su pjesme nastajale i već zaboravljenu pop rock fluidnost bendova iz XX stoljeća, jer na koncu ovo i jest album za nostalgičare koji žele slušati pjesme, a ne produkciju.

Tržište je to kako je već napisano u uvodniku jako dobro prihvatilo, a osjećaj je da je s ovom kompilacijom nakratko aktualizirana karika koja je nedostajala u povijesti domaćeg rocka, tj. ona koja je igrom niza slučajeva bila ‘pod tepihom’. U tom smislu gledano, možda je i Zagreb ove jeseni spreman za koncertni povratak Fita u nekom solidnom klupskom prostoru, pa da i u tom pogledu bude ispravljena povijesna nepravda prema ovom bendu sasječenom u trenutku kad je bio u naponu snage, što bi se reklo: fit za uspjeh.

Ocjena: 8/10

(Croatia Records, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X