‘Francuska veza’ je cenzurirana zbog rasnih uvreda

Scena iz filma iz 1971. izrezana je bez upozorenja.

The French Connection (foto: YouTube/Screenshot)

Obožavatelji klasičnog filma “The French Connection” oglasili su se društvenim mrežama kako bi izrazili svoj bijes zbog scene iz filma koja je cenzurirana bez upozorenja. Oni koji su upoznati s dramom Williama Friedkina iz 1971., koja se trenutno može gledati putem Criterion Channela, bili su iznenađeni kada se otprilike deset minuta nakon filma pojavila izmjena.

Dotična scena uključuje razgovor između likova “Popeyeja” Doylea (Gene Hackman) i Buddyja “Cloudyja” Russa (Roy Scheider) u kojemu se izgovara rasna uvreda. Sekvenca je bez traga uklonjena iz filma, a nova verzija započenje usred razgovora para.

Disney, koji posjeduje prava na film nakon što je preuzeo Fox 2019., optužen je za cenzuru scene u SAD-u. Na Disney+u UK i Kanadi, film nije mijenjan.

Obožavatelji na internetu nezadovoljni su viješću. Joseph Wade, osnivač The Film Magazinea, rekao je da su “vandalizirali umjetničko djelo. Ovo je korporativni vandalizam bez obzira na to kako navedena korporacija vrti jezik”, dok je drugi obožavatelj to nazvao “sramotnim”.

Nedavno je izdavač knjiga Puffin objavio da se knjige Roalda Dahla uređuju uklanjanjem jezika koji se smatra uvredljivim kako bi se osiguralo da “svi i danas mogu uživati” u tim djelima. Uklonjene su riječi kao što su “debeo” i “ružan”, a napravljene su i izmjene u vezi s temama kao što su spol, rasa i mentalno zdravlje. Odluka je potaknula diskurs na internetu o cenzuri u tisku, kreativnoj slobodi i tretiranju određenih kreativnih djela sa zastarjelim jezikom kao proizvodom svog vremena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X