GEMA (njemački ZAMP) priredio fond vrijedan 43 milijuna eura za pomoći svojim glazbenicima

U isto vrijeme kad je Netflix objavio da ima koronavirus fond vrijedan 100 milijuna dolara za one koji rade u filmskoj industriji, ekvivalent tome u glazbenoj industriji ponudila je njemačka GEMA.

Harald Heker, direktor njemačke GEMA-e (Izvor: Wikipedia)

Njemačka organizacija za zaštitu izvođačkih i autorskih prava GEMA najavila je pokretanje fonda za hitnu pomoć u vrijednosti od 43 milijuna eura za svoje članove tekstopisce i skladatelje.

“Već je predvidljivo da će ekonomske posljedice pandemije koronavirusa biti pogubne za čitavu kreativnu industriju”, kaže dr. Harald Heker, izvršni direktor GEMA-e.

“GEMA će se služiti svim raspoloživim sredstvima kako bi najbolje podržao svoje egzistencijalno ugrožene članove (što možemo) kako bi se ublažio ekonomski katastrofalne efekte za njih.”

Fond pomoći u iznosu od 43 milijuna eura osigurat će GEMA u dvofaznom programu, potvrdio je PRO.

Prvu tranšu novca, kaže GEMA, dat će onim skladateljima i tekstopiscima koji također djeluju kao izvođači i zbog toga se suočavaju s financijskim poteškoćama zbog otkazivanja koncerata uživo.

Drugo pokretanje plaćanja pružit će financijsku potporu za “pojedinačne teške slučajeve” među zajednicom tekstopisaca, koja će potpasti u okvir GEMA-ine “socijalne i kulturne” podrške.

GEMA se obvezala da će tijekom sljedećeg tjedna objaviti detaljnije informacije o programu hitne pomoći (korisnici, aplikacija, isplata itd.).

Podsjećamo da hrvatski HDS ZAMP još uvijek tapka u mjestu, uglavnom slanjem newslettera, prvo da moli svoje članove da im ne dolaze u ured, potom da je situacija teška i da neće slati račune za ožujak lokalima koji im plaćaju pretplatu (što je logično, jer su svi morali zatvoriti vrata zbog državnih preporuka u svezi sprječavanja širenja koronavirusa), dok konkretnih modela i mjera pomoći svom članstvu, tj. hrvatskim autorima, od kojih su posebno ugroženi oni koji ostvaruju prihode od nastupa uživo, još uvijek nema.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X