GEMA (njemački ZAMP) priredio fond vrijedan 43 milijuna eura za pomoći svojim glazbenicima

U isto vrijeme kad je Netflix objavio da ima koronavirus fond vrijedan 100 milijuna dolara za one koji rade u filmskoj industriji, ekvivalent tome u glazbenoj industriji ponudila je njemačka GEMA.

Harald Heker, direktor njemačke GEMA-e (Izvor: Wikipedia)

Njemačka organizacija za zaštitu izvođačkih i autorskih prava GEMA najavila je pokretanje fonda za hitnu pomoć u vrijednosti od 43 milijuna eura za svoje članove tekstopisce i skladatelje.

“Već je predvidljivo da će ekonomske posljedice pandemije koronavirusa biti pogubne za čitavu kreativnu industriju”, kaže dr. Harald Heker, izvršni direktor GEMA-e.

“GEMA će se služiti svim raspoloživim sredstvima kako bi najbolje podržao svoje egzistencijalno ugrožene članove (što možemo) kako bi se ublažio ekonomski katastrofalne efekte za njih.”

Fond pomoći u iznosu od 43 milijuna eura osigurat će GEMA u dvofaznom programu, potvrdio je PRO.

Prvu tranšu novca, kaže GEMA, dat će onim skladateljima i tekstopiscima koji također djeluju kao izvođači i zbog toga se suočavaju s financijskim poteškoćama zbog otkazivanja koncerata uživo.

Drugo pokretanje plaćanja pružit će financijsku potporu za “pojedinačne teške slučajeve” među zajednicom tekstopisaca, koja će potpasti u okvir GEMA-ine “socijalne i kulturne” podrške.

GEMA se obvezala da će tijekom sljedećeg tjedna objaviti detaljnije informacije o programu hitne pomoći (korisnici, aplikacija, isplata itd.).

Podsjećamo da hrvatski HDS ZAMP još uvijek tapka u mjestu, uglavnom slanjem newslettera, prvo da moli svoje članove da im ne dolaze u ured, potom da je situacija teška i da neće slati račune za ožujak lokalima koji im plaćaju pretplatu (što je logično, jer su svi morali zatvoriti vrata zbog državnih preporuka u svezi sprječavanja širenja koronavirusa), dok konkretnih modela i mjera pomoći svom članstvu, tj. hrvatskim autorima, od kojih su posebno ugroženi oni koji ostvaruju prihode od nastupa uživo, još uvijek nema.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X