Gibson propada, očekuje se slom proizvođača legendarnih gitara

Neizvjesna je sudbina kompanije Gibson Brands Inc. jer je mogućnost refinanciranja duga u kapitalnoj strukturi ‘neodrživa’ kako sugerira Moody’s.

Gibson Les Paul (Foto: Wikipedia)
Gibson Les Paul (Foto: Wikipedia)

Marker rejtinga Gibson Brands Inc. spustio se na Caa3, tj. na sam rub junk teritorije, s negativnim poslovanjem i s 520 milijuna dolara duga ‘pred vratima’.

Tvrtka je u situaciji da pod hitno treba refinanciranje duga prije srpnja 2018. godine. U soprotnom će se suočiti s propašću. Investitorski servis Moody’s prošli tjedan je naveo kako je “sudbina proizvođača gitara neizvjesna jer je mogućnost refinanciranja duga u kapitalnoj strukturi neodrživa”. Iz Gibsona tu procjenu još uvijek nisu komentirali.

Loše poslovanje Gibsona nije jedino u industriji proizvođača glazbala, već prije vrh ledenog brijega u ‘industriji koja svira blues’.

U prosincu prošle godine Moody’s je glasovitom proizođaču klavira Steinway Music Group srozao rejting s B2 na Caa1 zbog 300 milijuna dolara pozajmice koju će zbog lošeg poslovanja teško moći vratiti tijekom 2019. godine.

Drugo veliko ime u svijetu gitara Fender Musical Instruments Corp. uspio je podići rejting s B1 na B2, no to je i dalje spekulativno područje, zahvaljujući nekoliko manjih uspjeha. Rejting je narastao nakon što je kompanija smanjila dug za 40 milijuna američkih dolara 2016., ali su prihodi i dalje slabi, kao što je problem i loša raznolikost proizvoda, kako navodi Moody’s.

Prodajni lanac Guitar Center Inc. u travnju je također imao negativnu bilancu kao rezultat izazovnog maloprodajnog okruženja i znatnih dospijeća duga koji se približavaju u naredne dvije godine.

Općenito gledano, industrija glazbenih instrumenata je u ranjivom periodu zbog vlastite potrošnje i učestalosti diskretnog karaktera kupnje glazbenih instrumenata.

U slučaju Gibsona, Moody’s kao posebno zabrinjavajući faktor navodi redukciju u broju proizvoda ponuđenih na tržištu, nove regulacije i veliku potrošnju sredstava u sektoru senior menadžmenta. Kako je rejting tvrtka navela: “Potrošnja na višoj razini financijskog menadžmenta stvara izazove za izvršavanje brzog operativnog zaokreta.”

Kompanija poznata po svojoj Les Paul gitari godišnje ostvari 1,2 milijarde dolara prihoda zajedno s ostalim Gibsonovim brendovima Philips, Epiphone, Kramer, Baldwin, Onkyo, KRK i Stanton.

 

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh