Glazbenici otkazuju festivalske nastupe u Velikoj Britaniji zbog postbrexitovske politike dobivanja viza

Organizatori Womad (World of Music, Arts and Dance) Festivala žestoko su napali postbrexitovsku politiku viza zbog koje glazbenici diljem svijeta imaju problema s ulaskom u Veliku Britaniju i sve učestalije otkazuju festivalske nastupe.

  • 9
    Shares
Festival Womad u Charlton Parku (izvor: Wikipedia)

Proces dobivanja viza nazivaju “teškim i ponižavajućim”, a Chris Smith, jedan od organizatora, objašnjava da je sastavljanje festivalskog line-upa za novo izdanje Womad Festivala teže no ikad.

“Svijet nikada nije više trebao manifestacije poput Womada no što ih treba sad”, izjavio je u intervjuu za Radio Times, “Festival promiče međusobno razumijevanje, toleranciju, učenje i otvorenost prema drugim kulturama, no te se kulture gaze od strane političara koji naginju na desno.”

Izvođači iz čak 128 zemalja trebali su, ove godine, nastupiti na Womadu, no Smith navodi da su mnogi od njih otkazali nastup zbog zahtjevnog procesa dobivanja viza u postbrexitovskoj političkoj konstelaciji.

“Svi su ti umjetnici incijalno prihvatili naš poziv da ove godine sudjeluju u Womadu. No, onda su vidjeli u što nalikuje proces dobivanja viza i rekli da, nažalost, u tome ne mogu participirati. To je sramotna situacija u koju smo se doveli”, ogorčen je Smith. “Imate, recimo, situaciju, u kojoj neki afrički umjetnik svira naročito rijedak instrument, neuobičajen u ovom podneblju, a pitanje koje ga dijeli od dobivanja vize glasi: “Možete li imenovati nekog umjetnika u Velikoj Britaniji koji svira instrument poput vašeg?”, što je apsurdno.”

Womad Festival, inače, ima i vlastitu franšizu koja se proteže na sedam festivala pod tim imenom i djeluje na tri kontinenta, Južnoj Americi, Europi i Australiji. Festival je još 1980. godine osnovao Peter Gabriel sa grupom suradnika.

  • 9
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X