Green Day u Ljubljani – kad u grad dođe ajatolah rock and rolla

Zbog njih se zavoli rock and roll na prvi pogled. Nitko toliko uspješno ne unovačuje u rock brojnu mladu i vjernu publiku, niti više od njih, u ovom trenutku. Kao što vam nitko u ovom trenutku ne može uživo pružiti grandiozniju eksploziju adrenalina. Osjetila je to Ljubljana sinoć. Green Day je evoluirao u zasebnu kategoriju rock božanstva.

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

„Večeras mi nismo bend iz Amerike! Amerika je daleko. Večeras smo bend iz Slovenije! Pokažimo kakav je ovdje rock and roll!“, vrištao je Billie Joe Armstrong u utorak s pozornice Arene Stožice u Ljubljani. Bio je to samo jedan od ’tisuću i jednog’ adrenalinskog molotovljevog koktela kojima je Green Day uspješno zasipao publiku pred sobom te večeri. Show koji od prve do posljednje sekunde dvoipolsatnog koncerta baca u delirij sve od 6 do 66 godina. Jer je tako i osmišljen.

Green Day vam ne daju prostora ni da odete do šanka izvan dvorane, ni na zahod. A ni ne trebate jer sve što ste popili možete aktivno s njima i potrošiti, jer to nije bend, to je više od benda. To je zaslijepljena želja kojom će vas ovi misionari punk rocka uvjeriti da su oni najveći i najzabavniji rock cirkus koji se kotrlja planetom, na čelu s Billie Joe Armstrongom koji s nevjerojatnom lakoćom mijenja dramaturgiju i tok emocija svojom, gotovo monstruoznom, snagom populizma u kojoj će i najmlitaviju dušu u dvorani uplesti kao aktera tog rock and roll jedinstva koje tako uspješno propagira.

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

Iako su u ulozi bogova rocka, nipošto ne zaboravljaju svoje društvene austsajderske korijene. Za njih je svaki klinac u dvorani Jesus from suburbia (što nije bez razloga i posljednja himna koju su Green Day te večeri odsvirali). Green Day su se obraćali svakome tko običava hodati sam sjebanim gradom u pratnji svoje sjene, kao što su puno takvih od samog početka uključivali u svoj show. Pozivao je tako Armstrong pojedince iz prvih redova, koji su znali otpjevati refren ili odsvirati gitaru poput šesnaestogodišnje Ane koja je gitaru i dobila na poklon nakon situacije ispunjenja svih tinejdžerskih snova u kojoj je otprašila par akorda s omiljenim bendom pred više od deset tisuća ljudi, u punoj Areni u kojoj se pred kraj mogao škarama rezati dim od silnih eksplozija pirotehnike.

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

Produkcija showa bila je jedna od najboljih i najuvježbanijih. Istovremeno moderna i raskošna, a u jednom detalju vintage bazična. A taj detalj bio je potpuni izostanak video zidova. Dakle ništa nije skretalo pažnju s pozornice, izbjegnuta je mogućnost nezadovoljstva onih u fan pitu – jer oni su za svoje utrošene novce vidjeli najbolje ono što se događalo na pozornici, a možda su i Green Day zaključili da veliki ekrani samo pridonose umrtvljivanju atmosfere.

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

„Živite ovaj trenutak sada. Ne trebaju vam mobiteli da to snimite za kasnije. Ne možete snimiti ovo što se događa sada!“, nabrijano je u mikrofon vikao Armstrong i dakako bio u pravu. Svi gadgeti ovog svijeta smiješno su nemoćni u prenošenju takvog spektakla koji traži učestvovanje.

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

Prvi dio koncerta pripadao je predstavljanju recentnog materijala s „Revolution Radio“ tj. pjesama „Bang Bang“ i „Revolution Radio“ koje su uslijedile nakon uovdne „Know Your Enemy“ s albuma „21st century Breakdown“ iz 2009. da bi niz „Holiday“, „Letterbomb“ i „Boulevard Of Broken Dreams“ dali jasno do znanja kako je „American Idiot“ i u redovima samog benda i dalje kruna kreacije, jer nešto kasnije je odsviran i „St. Jimmy“, kao što je i sam kraj pripadao himnama „American Idiot“ i „Jesus Of Suburbia“ (nakon kojih je Armstrong izašao sam i šlagvort odradio s akustičnom gitarom i izvedbama „Ordinary World“ i „Good Riddance (Time Of Your Life)“).

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

U središnjem dijelu, uz Armstrongovo podsjećanje da je posljednji put u Ljubljani nastupio prije 19 godina, Green Day se otisnuo još dalje u (svoju) prošlost pjesmom „2000 Light Year Away“ iz 1991., kao i „Dookie“ uspješnicama „When I Comes Around“ i „Longview“.

Uz već spomenutu „Good Riddance (Time Of Your Life)“ i „Nimrod“ je bio dobro zastupljen s „Hitchin’ A Ride“ i mega zabavnom izvednom „King For A Day“ kroz koju je Green Day provukao i „Satisfaction“ Stonesa i „Hey Jude“ Beatlesa, kao i hommage funk eskapadama James Browna iskoristivši tako spomenutu pjesmu kao malu platformu za putovanje kroz modernu glazbenu povijest. A zanimljivo je da je u potpunosti zaobiđen albumski triptih „Uno“, „Dos“ „Tre“ iz 2012. godine. Jednostavno nije bilo prostora za njega. Vremena su opet šugava i izvučen je okušani arsenal iz doba „American Idiota“ kad se obračunavalo s Bushom i njegovom administracijom. Ovog puta taj arsenal bio je usmjeren protiv Donalda Trumpa kojeg se uz sveopće oduševljenje Armstrong nekoliko puta sjetio s prigodnim „Fuck Trump!“ povicima.

Rancid u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

Izbor predgrupe također je bio odličan. Teško se sjetiti da postoji bolji od grupe Rancid predvođene Timom Armstrongom, tj. drugim važnim Armstrongom s punk rock scene. Ovo kalifornijsko društvo posvećeno starijem, clashovskom ska punk rock nasljeđu i više je nego dobro zagrijalo publiku. Par puta su uzrokovali i mosh pit u dvorani svojim best of presijekom koji su između ostalih sačinjavale „Roots Radical“, „Maxwell Murder“, „Nihilism“, „Time Bomb“, te najveća od njih „Ruby Soho“ koju su odsvirali za kraj.

Green Day u Areni Stožice (Foto: Bostjan Tacol)

Ali opet, bez obzira na stilske različitosti i fanovske simpatije prema Rancidu, u ovom trenutku u tom svijetu nema benda koji uživo može parirati ‘granatiranju’ Green Daya i posljedičnom ‘shell shock’ oduševljenju s kojim napuštate ‘poprište’ na kraju. Jer živjeli ste taj trenutak tada. Tu nevjerojatnu energiju i bratsku združenost u njoj. Riječi su tu jednostavno nemoćne.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X