Gustafi: Nemamo razloga surađivati s diskografima

Istarski glazbenici zaokrenuli su kormilo u svojoj dugogodišnjoj karijeri i odlučili novi album naziva ‘Kanibalkanska’ objaviti u vlastitoj režiji, o čemu smo porazgovarali s alfom i omegom grupe Edijem Maružinom.

Gustafi - Edi Maružin i Barbara Munjas (Foto: Zoran Stajčić)

Nadam se da ćemo ostvariti deal s jednim dnevnim novinama s kojima trenutno pregovaramo da nakon što predstavimo sve singlove krenemo u to da se taj album u vrijednosti od samo 3 kune, tj. 10 kuna (novine + CD) pusti u prodaju. Dakle cijena od 3 kune gotovo da ne pokriva troškove tiskanja i umetanja CD-a u novine. Ponavljam ipak će to biti odluka novinskog izdavača, hoće li se u to upustiti ili ne. Mi smo tu minorni igrači, oni će odlučiti koja će biti cijena toga, ali hoću reći da prije svega želimo to pokloniti ljudima, a onda tko to želi slušati i uživati u tome, neka dođe na kiosk. Također ćemo dati taj album i na download. Imamo i neke lude ideje, za koje ne znam hoće li se ostvariti, da taj originalni CD bude zamotan u majicu ili tako nešto, pa da postoji razlog zašto ga platiti nekih 80 kuna, jer nećeš dobiti samo CD, ali ne volimo sad ulaziti u detalje, jer neke stvari se tehnički mogu pokazati prezahtjevne ili nemoguće pa se onda to može izjaloviti. No ponavljam sve to ćemo raditi da se ljudi upoznaju s novim materijalom i da lako mogu doći do njega, dok je zarada od tiraža stvarno minorna stvar u svemu tome.

Jeste li možda razmišljali novi album stavljati i na neki od download servisa?

Edi Maružin: Razmišljali jesmo, samo što u ovom trenutku to spada u posao u kojem nisam toliko kompetentan. Služim se internetom, poznam dosta stvari, ali nisam toliki ekspert da sad točno znam na koji servis to davati i kako ide cijela procedura. Za to ćemo sigurno konzultirati nekog tko je vičniji svemu tome.

10. studenog Gustafi tradicionalno sviraju za Martinje u Tvornici. Je li to dobra prilika i za predstavljanje novog albuma uživo?

Edi Maružin: Da, to ćemo i učiniti. Prvi dio programa od svojih pola sata otprilike će biti predstavljanje većine pjesama s „Kanibalkanske“. To interno nazivamo ‘kulturno-umjetnički program’, obzirom da publika uglavnom ima stav: „’Ajde ti nama sviraj stare stvari, nemoj nam pametovati s novim pjesmama.“ Tako da to uvijek stavimo na početak, dok još mogu držati pažnju. Do sada su Gustafi na Martinju u Tvornici bili isključivo štala, raspašoj i udri brigu na veselje, a ovoj put ćemo ipak napraviti tu jednu iznimku. S nama će svirati i jedna rovinjska grupa Delikventi koja će nadam se još više poboljšati atmosferu, jer ipak je to Martinje, razlog da se nađemo, proveselimo i da se ponude, u dogovoru s klubom, povoljno i vina nekih istarskih vinara i da to uistinu bude prava fešta.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X