Gužva u HDS-u: Dio članstva želi smijeniti vodstvo, glavni tajnik ih optužuje za kršenje pravila o zaštiti privatnosti

Opća godišnja skupština Hrvatskog društva skladatelja održava se danas u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, a jučer je dio članstva obavijestio sve članove kako želi smjenu trenutačnog vodstva i glavnog tajnika Tomislava Antuna Šabana.

Alka Vuica poziva na promjene u Hrvatskom društvu skladatelja (Izvor: screenshot internog promotivnog video spota)

“Poštovane skladateljice i skladatelji redovni članovi HDS-a, pozivamo vas da pogledate promidžbeni video pripremljen za sutrašnju izbornu skupštinu HDS-a, u kojem kandidati koji zaista žele pozitivne promjene u HDS-u iznose svoje prijedloge za bolje i transparentnije djelovanje društva. Vaša prisutnost i glas su važni!” – stoji kao uvod u e-mailu odaslanom svim redovnim članovima Hrvatskog društva skladatelja (HDS) koje ujedno upravlja i službom ZAMP-a koja prikuplja autorske honorare hrvatskih skladatelja. E-mail je dakako proslijeđen i s nekoliko anonimnih izvora iz HDS-a (podaci poznati redakciji) i na mail našeg glavnog urednika.

Unutar maila se nalazi i spomenuti interni promidžbeni video spot u kojem Jeronim Szabolcs Marić, Rajko Suhodolčan, Alka Vuica, Željko Houdek, Dražan Žanko, Sanja Drakulić, Željko Krznarić i Andrea Čubrić pozivaju na smjenu sadašnjeg vodstva HDS-a na čelu s Tomislavom Antunom Šabanom.

U spotu naziva “Kandidati za bolji HDS – Izbori za skupštinu predstavnika i nadzorni odbor HDS-a 2024.” spomenuti skladatelji i glazbenici iznose kratke smjernice svog programa.

“Dragi moji autori izađite na skupštinu i glasajte za promjene”, poručuje Alka Vuica kao prva u nizu i navodi da “ih čeka puno posla” oko “popravljanja vlastitog statusa i zdravlja”. “Moramo se boriti za veću zaradu od autorskih honorara, moramo se boriti za starači dom za naše drage autore, pa konačno i za nas same. Imamo puno posla i mi to možemo i hoćemo.”

Sanja Drakulić se zalaže za HDS koji “nove članove prima temeljem talenta, a zatim im društvo osigurava egzistenciju zahvaljujući njihovom stvaralačkom radu”, dok Željko Krznarić poziva na konkretnu zaštitu autorskih prava na svadbama, pogrebima i sličnim manifestacijama.

“Za uravnoteženo bodovanje svih vrsta autorskih glazbenih djela”, poručuje Rajko Suhodolčan, a nakon njega Jeronim Szabolcs Marić: “Za transparentnije vođenje financija i donošenje odluka unutar HDS-a”.

U sferi financijskog poslovanja HDS-a potom progovaraju i Dražen Žanko i Željko (Jacques) Houdek. “Za racionalnije trošenje našeg novca”, kaže Žanko, a Houdek: “Za suzbijanje sukoba interesa unutar našeg društva.”

Andrea Čubrić se zalaže za uključivanje više žena u sam rad društva.

Na to je u popodnevnim satima reagirao e-mailom i Antun Tomislav Šaban, također svim članovima.

“Vjerojatno ste danas zaprimili e-mail poruku, ili više njih, s adrese „Za bolji HDS“ u kojoj se referira na sutrašnju skupštinu i šalje promidžbeni sadržaj grupe kandidata. Podsjećam da se sličan incident dogodio dan uoči lanjske skupštine. Radi velikog broja poziva ili poruka koje su mnogi od vas uputili na naše službene kontakte, ili na mene osobno, u kojima izražavate svoju ljutnju, ogorčenost i nezadovoljstvo neželjenom komunikacijom na svoje adrese, želim vas informirati kako slijedi: Hrvatsko društvo skladatelja nije povezano s predmetnim e-mail porukama. S obzirom na to da se njima krše pravila o zaštiti privatnosti (GDPR), bitno je da znate da HDS nastoji što bolje i sukladno propisima štititi vaše osobne podatke. Ograđujemo se od sadržaja i načina na koji su poruke poslane i ispričavamo se svim članovima koji ih smatraju nepoželjnim. HDS istražuje kako se moglo dogoditi da netko dođe do kompletne mailing liste članova i ovako je iskoristi za svoje osobne ciljeve. Žalimo zbog uznemiravanja nečim što po reakcijama dobar dio članova smatra neželjenim sadržajem, kao i zbog ovakvog istupa izvjesnog broja kolega u odnosu na sve ostale koji su s kandidirali za mjesta u radnim tijelima HDS-a”, stoji u Šabanovom dopisu.

“Nadam se da se u što većem broju vidimo sutra na redovnoj godišnjoj skupštini. Srdačan pozdrav”, poručuje na kraju Antun Tomislav Šaban.

O ishodima s današnje skupštine HDS-a svakako ćemo izvijestiti kad dobijemo službene zaključke. Time ovim putem apeliramo na sam HDS da o tome izvijeste i medije, bar one koji se profesionalno bave praćenjem zbivanjima na domaćoj glazbenoj sceni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X