Gypsy jazz gitarist Damir Kukuruzović umro od posljedica koronavirusa

Bilo mu je 45 godina.

Damir Kukuruzović u Vintage Industrial baru (Foto: Zoran Stajčić)

Sisački gitaristički virtuoz i jedan od najpoznatijih domaćih izvođača gypsy swing glazbe, Damir Kukuruzović, umro je danas u Zagrebu nakon višetjedne borbe s koronavirusom. Bilo mu je 45 godina, a posljednje je tjedne proveo na liječenju u KB Dubrava gdje je bio na respiratoru, prenose mediji.

Damir Kukuruzović bio je osnivač i voditelj Siscia jazz kluba, koji je Sisak stavio na svjetsku kartu jazz i blues koncerata, te je proteklih godina u svoj rodni grad doveo vrhunske svjetske glazbenike. Damir je surađivao i svirao s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Paulom Schaferom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Wawauom Adlerom, Yorguijem Loefflerom, Joschom Stephanom, Adrianom Burnsom, Zoranom Predinom i mnogim drugima.

Bio je poznat kao najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Utemeljitelj je ‘Damir Kukuruzović Django Groupa’ neizostavnog sastava na svim relevantnim jazz i blues festivalima u zemlji i inozemstvu.

Kukuruzović je bio organizator mnogobrojnih jazz festivala u Hrvatskoj od kojih je najpoznatiji Siscia open jazz & blues festival.

Godine 2011. dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitarista Hrvatske, a 2013. dobiva priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X