Hank Williams ‘Pictures From Life’s Other Side’ – Shakespeare hillbillyja na radiju

Zbirka rijetkih snimki i fotografija velikoga Hanka Williamsa snimljenih u radijskoj emisiji 1951. godine koju je financirao proizvođač brašna, udvostručuje količinu glazbe koju je za sobom ostavio jedan od najslavnijih country kantautora u povijesti.

Hank Williams – ‘Pictures From Life’s Other Side: The Man and His Music In Rare Recordings and Photos’

Prije otprilike sedamdeset godina, čuveni country trubadur i jedna od ključnih figura u povijesti američke glazbe Hank Williams pojavljivao se svakog radnog dana na radijskim valovima u emisiji koju je financirao proizvođač brašna Mother’s Best Flour Company. Hank bi u tim 15-minutnim emisijama svirao pjesme iz svojeg repertoara, kako vlastite hitove tako i starinske nabožne brojeve kakve je tadašnje slušateljstvo voljelo pjevušiti uz svoje prijemnike. Za potrebe emisije snimljeno je ukupno 144 pjesama čije su snimke nesretnim slučajem umalo završile na smetlištu. Spašene su u zadnji čas, a sada su dostupne u obliku kompilacije na šest diskova “Pictures From Life’s Other Side”, koja nosi i podnaslov “The Man and His Music in Rare Photos and Recordings”.

Rijetke fotografije koje se spominju u naslovu okupljene su u knjigu od 272 stranice koja prati izdanje, a ukupni broj snimaka koje su ovdje objavljene nadmašuje cjelokupni dosad poznati Hankov katalog. To je samo sebi već i više nego dovoljno da se “Pictures From Life’s Other Side” proglasi neupitnom riznicom country blaga, te izdanjem od povijesnoga značaja za koje su djelomično zaslužni producent Cheryl Pawelski i inženjer Michael Graves koji su prethodno već i Grammyjem nagrađeni za svoj rad na Williamsovoj ranijoj kompilaciji “The Garden Spot Programs, 1950”.

Svi znaju da se country glazba temelji na dva postulata: grijesima subotnje večeri i otkupljenju nedjeljnoga jutra. Ni Hank Williams ne odudara od tog pravila. No, ono što prije svega upada u oči vezano za novu kompilaciju jest to da ovdje nećete čuti neke od Hankovih najvećih hitova koji su ga proslavili, a riječ je uglavnom o brojevima koji pripadaju subotnjem dijelu opusa (vidi u enciklopediju pod “Honky Tonkin'”, op.a.). To ne znači da ih uopće nema, naći će se tu i “Cold, Cold Heart” i “Long Gone Lonesome Blues” i druge, ali one su praktične utopljene onim drugim materijalom, gospelom i baladama o majci, pjesmama koje su mnogo konzervativnije prirode od divljeg Hanka kakvog najbolje pamtimo.

No, ono čime se autori kompilacije najviše diče rijetke su snimke za koje se do danas praktički nije niti znalo da postoje, ili barem one egzotične, među kojima se po količini pozornosti koja joj se upućuje, posebno izdvaja “Blue Eyes Crying in the Rain”, pjesma Freda Rosea koju je izvorno izvodio veliki Roy Acuff, a postat će i brojem kojim će se nakon mnogo neuspjeha na country scenu napokon probiti i jedan Willie Nelson.

Valja također napomenuti da se neke pjesme ovdje pojavljuju u više izvedbi, neke i po tri do četiri puta, a budući da im je tematika uglavnom također zajednička dojam repeticije ostvaruje se još i prije, tako da će rijetki biti u stanju poslušati svih 144 pjesme u kompletu, no ova je kompilacija možda ipak od većeg značaja kao arhivsko izdanje od povijesne važnosti nego kao album namijenjen slušanju u cijelosti. Oni koji nemaju problem sa sadržajem iz molitvenika i pokapanjem majke na svakom trećem koraku, moći će bez sumnje uživati i na ovaj način. Svima ostalima možda je bolje preporučiti neku od ranijih “best of” kompilacija na kojima Shakespeare hillbillyja nema dužnost povinovati svoj izričaj domaćicama koje ga slušaju između reklama za brašno.

Ocjena: 8/10

(BMG Rights Management (US) LLC, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X