‘Harbour Cyclone’- zajednički projekt Vedrana Križana i Vlade Simcicha Vave

Projekt ‘Harbour Cyclone’ nastao je pukom slučajnošću, susretom dvojice znanaca i dugogodišnjih suradnika – Vedrana Križana i Vlade Simcicha Vave.
Iako je ovo prvi puta da zajednički djeluju kao grupa, u autorskom i izvedbenom smislu, Vedran Križan i Vava u periodu od 1993. do 2013. godine surađivali su na različitim albumima te gostovali jedan drugome na različitim projektima.

Harbour Cyclone
Harbour Cyclone

Zajednički proizvod Vedrana i Vave „Harbour Cyclone“ podijeljen je na četiri dijela, a svi nose imena poznatih ciklona: Katrina, Grace, Joy i Flora.

Instrumentalni album nastajao je u ljetno doba 2014. godine, na nekoliko sessiona i puno individualnih intervencija kasnije uklopljenih u konačni proizvod.

Album „Harbour cyclone“ Vedran i Vava snimili su samostalno, kombinirajući stare analogne snimače i digitalnu tehnologiju.

Vedran je odsvirao elektricne klavire, analogne sintisajzere i odradio programiranje, dok je Vava odsvirao akustične, električne i lap steel gitare.

Konačni zvuk albumu je dao miksom Matej Zec, u studiju GIS, Kastav.

Objava albuma „Harbour Cyclone“ poklopila se s desetom obljetnicom razornog uragana Katrina, a sing koji najavljuje album njezina je imena.

Vlado Simcich Vava ističe kako „ .. Katrina nam je bila inspiracija, zato je i napravljena u četiri dijela koji sugeriraju njeno ponašanje – od tihog najavnog do udarnog, pa zatišje koje je uslijedilo prije još jednog naleta i konačno kraj kad su se vidjele posljedice svega“

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iIpI51iSYU4[/youtube]

„Katrina upravo iz tog razloga zauzima cijelu jednu stranu ploče.
“Katrina je nastala prva i to na nekoliko sessiona. Kako se razvijala, sve se više i dulje širila. Jednostavno je “vukla ” naprijed, mijenjala raspoloženja, tražila nove puteve, a i muzičke žanrove …. I zauzela cijelu, virtualnu, stranu ploče. Budući da je kompozicija ( kao i ostale na albumu) evoluirala na nepredvidljiv i neočekivan način, baš kako nastaju i ciklone, povukli smo određenu paralelu s meteorološkim pojavama. Nitko ne zna kad će se uragan pojaviti, kako će se kretati i razvijati.
Doduše, ova ćudljivost iz muške perspektive možda podsjeća i na ženske karakteristike, pa onda i nije neobično što im se daju upravo i takva, ženska, imena.
Svaka je žena originalna, neponovljiva, baš kao i uragan, zar ne? Možemo rezimirati, bili mi meteoropati ili ne, vrijeme – južina ili bura ovdje u Rijeci pogotovo – utječe na nas, kao i glazba!“ kaže Vedran Križan.

Na albumu Vedran Križan i Vava ne skrivaju fascinacija psihodelijom, bluesom, countryjem, elektronikom i kraut rockom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X