HGU polaganjem cvijeća obilježila 15. godišnjicu smrti Dine Dvornika

Danas se navršava 15 godina od prerane smrti Dina Dvornika – jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača i kralja funka. Preminuo je 7. rujna 2008. u Zagrebu, u 45. godini života.

Dino Dvornik (foto: HGU)

Delegacija Hrvatske glazbene unije posjetila je posljednje počivalište kralja funka na Krematoriju u Zagrebu i položila cvijeće. Jedan od naših najboljih saksofonista, Ivan Ywek Premelč, odsvirao je temu iz pjesme “Ljubav se zove imenom tvojim”.

Dino Dvornik bio je pjevač, skladatelj, producent, glumac, DJ, zabavljač, jednom riječju – svestrani umjetnik. Rođen je 20. kolovoza 1964. u Splitu. Sa 17 godina, s bratom Deanom, osniva bend Kineski zid, a prvi album objavljuju 1983. za Suzy. Bio je to prvi funky album u hrvatskoj diskografiji. Godine 1988. Dino je debitirao na Zagrebfestu, s pjesmom “Tebi pripadam” te osvojio nagradu za najboljeg debitanta.

1989. tadašnja diskografska kuća Jugoton (danas Croatia Records), objavljuje njegov prvi studijski album “Dino Dvornik”, na kojemu je Dino radio glazbu, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok je tekstove napisao Goran Kralj i Zlatan Stipišić Gibonni. Album je prepun bezvremenskih hitova, koji se i dan danas svakodnevno mogu čuti u radijskom eteru. Slijede albumi “Kreativni nered” i “Priroda i društvo”.

Croatia Records 1995. objavljuje njegov jedini album uživo “Live In München”, snimljen na koncertu u Münchenu – uz sastav Songkillers, koji je proglašen jednim od najboljih live albuma objavljenih kod nas. Godine 1996. osvaja svog prvog Porina, za hit pjesmu “Afrika”, nakon čega je tu nagradu dobio još 11 puta – uključujući posthumno i Porin za životno djelo, zajedno s još 14 nominacija. Tijekom idućih godina, objavljuje albume “Enfant terrible”, “Vidi ove pisme”, “Big Mamma” i “Svicky”.

Posljednji, sedmi Dinov diskografski uradak, album “Pandorina kutija” (Dancing Bear 2008.) objavljen je posthumno i postigao je izniman uspjeh kod publike i kritike. Dino Dvornik uveo je domaću glazbu u diskoteke gdje je vladala inozemna produkcija i gdje je bilo nemoguće zamisliti domaću plesnu glazbu koja je pratila svjetske trendove. Dino je iza sebe ostavio impresivan glazbeni opus, posebnost i ostat će zauvijek upamćen kao jedan od najboljih domaćih izvođača.

Delegacija HGU-a posjetila je i posljednje počivalište dugogodišnjeg tajnika udruge, Dražena Buhina Buhe 7.9.1965. (Bjelovar) – 11.2.2012. (Zagreb)
.
Dolaskom u Zagreb i u HGU, Buha postaje sudionikom svih njenih ključnih aktivnosti: rad podružnica, rad sa članovima, objavljivanje HGU-ovih novina “Status”, Nagrada “Status” i “Porin”, uređivanja brojnih knjižnih izdanja vezanih uz glazbenu industriju: “Hrvatski glazbeni vodič”, “Hrvatski jazz ansambli”, “Hrvatski orkestri i komorni ansambli”, “Glazbenički priručnik za preživljavanje”…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X