Hladno pivo ’30 godina – Greatest Hits’ – najhladnije Pivo

Možda pomalo šokantno može zazvučati podatak da se dečki iz Gajnica već trideset godina smucaju po sceni, ali Hladno pivo upravo je odlučilo proslaviti svoja tri desetljeća rada jednom klasičnom ‘greatest hits’ kompilacijom, koja donosi pjesme iz svih faza karijere ovog neizbježnog benda.

Hladno pivo ‘Greatest Hits’

Tridesetka oblikovana od dvaju otvarača s pivske limenke na još jednoj jednostavnoj, ali upečatljivo dizajniranoj naslovnici albuma upućuje na činjenicu da je Hladno pivo već jako dugo među nama. U svojoj podugačkoj glazbenoj  karijeri prošli su put od underground boraca do vrhuške mainstreama, gotovo svakim albumom gubeći djelić svog početnog žara i neposrednosti, ali šireći svoje žanrovske okvire i razvijajući svoju sviračku vještinu

Naravno dio publike, od kojih su mnogi bend pratili od samih početaka nikad im nije oprostio odvajanje od počela i prerastanje u jedan od šačice glavnih rock bendova u Hrvatskoj, a Mile Kekin i dečki kao da su i sami putem postali svjesni da se dobar dio izvorne magije razvodnio i otopio putem, pa su postali skloni inkorporaciji starog materijala s prvih albuma u žive nastupe, ali i na posebnim koncertima posvećenim upravo danima slave, na kojima su pokazali da još uvijek imaju zube i muda kad sviraju alternativne klasike s “Džinovskoga” i “G.A.D.”-a.

Kompilacija “30 godina – Greatest hits”, zamišljena kao dio slavlja koje će biti okrunjeno na dvodnevnom koncertu u Domu sportova po principu “dan za stare, dan za nove pjesme”,  vodi nas na putovanje kroz njihovu glazbenu priču zastajući na svim poglavljima, pa tako počinje istom pjesmom kojom je započeo i legendarni prvijenac s početka devedesetih, a to je “Pjevajte nešto ljubavno”. S “Džinovskog” skinut je još i prvi singl “Buba Švabe” koja danas možda zvuči infantilno u skidanju melodije Toy Dollsa, ali svakako predstavlja važnu točku u povijesti benda kao prva stvar koja je doprijela do publike, te svevremenski klasik “Trening za umiranje” i himna “Für immer Punk” preuzeta od njemačkog benda Die Goldenen Zitronen.

I dok je prvo (i najvažnije poglavlje benda) na ovoj kompilaciji pravedno zastupljeno, isto ne vrijedi i za albume nasljednike, jednako izravni “G.A.D.” iz 1995., te “Desetku” koja ove godine slavi svoj dvadeseti rođendan. Našlo se mjesta tek za hit singlove “Šank” s “G.A.D.”-a, odnosno “Ne volim te” s “Desetke”, koja je ovdje prezentirana u novoj verziji snimljenoj uživo u studiju ove godine.

Nove verzije doživjele su i sve pjesme s odličnog albuma “Šamar” iz 2003., a to su osim naslovnog singla o obiteljskom nasilju i “Samo za taj osjećaj”, te rugalica “Zimmer Frei”. No najveći i najbolji zahvat doživjela je “Soundtrack za život” vođena neporecivom činjenicom da sve bolje zvuči kao duet s Josipom Lisac, pa je tako Pivo posljednji u nizu bendova koji je ostvario suradnju s našom najvećom divom u razdoblju njene kasne renesanse.

Najzastupljeniji album na kompilaciji je “Knjiga žalbe” s koje je ubrano čak pet pjesama, a jednako toliko otpalo je i na posljednja dva albuma, “Svijet glamura” kao najslabiji trenutak karijere benda, te “Dani zatvorenih vrata” koji u usporedbi zvuči kao blagi oporavak, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog ovdje uvrštenog uboda “Firma” koji napokon pravilno i sa stavom kanalizira bijes odbačenog radnika doslovce orobljenog u privatizacijskoj pljački u
kojoj su razbojnici, umjesto maramom, lica sakrili zastavom.

Nema dvojbe da je Hladno pivo jedan od najvažnijih bendova turbulentnih devedesetih na ovim prostorima, a ova slavljenička kompilacija podsjetit će nas zašto je tako. Ako nam nedostaje koja pjesma s “Desetke”, ostaje nada da će taj album uskoro doživjeti slavljeničko izdanje povodom dvadesete obljetnice na vinilu kao i njegovi prethodnici s etikete Jabukaton, “Vrijeme da se krene” Majki i Rundekov “Apokalipso”.

Ocjena: 8/10

(Croatia Records, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X