Hladno pivo na Šalati – Dan radosti za pet tisuća duša

Bila je prava lutrija izbjeći kišu ovih dana, tako da je i rođendanski ‘Dan radosti’ Hladnog piva na zagrebačkoj Šalati lako mogao biti obilato zaliven s neba. No to se nije dogodilo i 25. rođendan najpoznatijih Gajničana na svijetu protekao je u ‘očekivanoj’ euforiji.

Hladno pivo na Šalati (Foto: Roberto Pavić)
Hladno pivo – set lista, Šalata 25. svibanj 2013.

Šalata je bila puna, a Hladno pivo je istreslo četrdesetak pjesma iz svoje glazbene vreće, među kojima su se našle i one manje poznate i već duže vremena ne izvođene uživo. No kako je Mile Kekin najavio s pozornice: „Smatramo da su se na našem rođendanu zatekli fanovi i da njih možemo ‘ugnjaviti’ na taj način.“ Naravno da velika većina njih nije bila nimalo ‘ugnjavljena’, refreni su se orili i s tribina i s partera, a skakanje je bilo dobrodošla obrana od večernje hladnoće.

Atmosfera je bila skoro identična kao i 25. svibnja 2007. godine, kad je Hladno pivo na istoj pozornici slavilo 20. rođendan. Iako je ovaj bend iskušao sve velike koncertne prostore u gradu, kad se podvuče crta, na pozornici Šalati se nekako najugodnije osjećaju kad su u pitanju ovako velika koncertna okupljanja. Nema za njih opterećenja scenografijom i kostimografijom kako je to bio slučaj u Areni, a i pozornica nije prevelika što uvijek sa sobom vuče i onaj osjećaj da prevelike udaljenosti svirača jednih od drugih utječe na energičnost nastupa. A upravo je na toj prvobitnoj energičnosti Hladno pivo  osmislilo dobar dio prvog dijela nastupa. Bio je to ‘back to the roots’ đir, pjesme su se nizale bez pauze i bend nije davao publici da dođe do daha. U drugom dijelu su na red došle općepoznate himne grupe, dok je Mile u već ‘dobro zapečenoj’ vezi s publikom opuštenije ulazio u najave, sretan što se pet tisuća fanova odlučilo za njihov koncert, a ne za večer pred malim ekranima i finalnu utakmicu Lige prvaka.

Overflow (Foto: Roberto Pavić)

Back to the roots filozofija vladala je i po (ne)prisustvu gostujućih glazbenika, što se obično događa u ovakvim i sličnim prilikama. Ako se izuzme stari gost violončelist Stanko Kovačić, i gostujući puhači koji su zamijenili bivšeg dugogodišnjeg trubača Stipu Mađora, Hladno pivo je cijelu rođendansku proslavu iznijelo na svojim leđima, što se ujedno može uzeti i kao marker u predstojećem radu zajedno s novom pjesmom „Na ovim prostorima“ koja je također izvedena na Šalati.

Gostiju je ipak bilo i to u drugačijoj, da ne kažemo klasičnoj formi. Proslavu je otvorio zagrebački punk melodični trojac Fraktura mozga (bend koji je na natječaju za predgrupu osvojio najveću podršku preko Facebooka). Njihov opušteni, zajebantski i pomalo raštimani nastup bio je fora za one koji ih poznaju, no nemaju nekih ozbiljnijih glazbenih udica za one izvan tog kruga. Pa ako ne misle biti jednosezonska atrakcija ‘u svojoj općini’ morat će se znatno više potruditi jer su stilski krenuli stazama Overflowa, koji su baš (kao u ciljanoj usporedbi) nastupili nakon njih. A to je bila sasvim druga priča, iako je i ona bila znakovita i u dosta segmenata nova.

Fraktura mozga (Foto: Roberto Pavić)

Bio je to prvi nastup Overflowa bez dugogodišnjeg bubnjara Dade Martinčevića, ujedno i jednog od članova originalne postave. Također je to bio i prvi nastup na kojem je Žika (u više od jedne pjesme op.a.) zapjevao na hrvatskom, čime je i uživo predstavljen umjetnički zaokret u kojem su se Koprivničani uhvatili u koštac s teškom zadaćom uglazbljivanja stihova pjesnika Mihovila Pavleka Miškine. S pjesmom „Bijeda“ su otvorili i zatvorili koncert, unutar kojeg su izvedene tri nove pjesme, kao nekoliko udarnih stvari s posljednjeg studijskog albuma „Hit Me“, među kojima i hit „Surprise“. Bend je imao sigurnost i čvrstoću na pozornici, Žika je odlično pjevao, no ona uobičajena razigranost Overflowa kao cjeline je izostala ponajviše zbog uvježbavanja novog bubnjara Krta. Led je ipak probijen i započeo je eksperiment u kojem Overflow kreću u skupljanje bodova tj. publike u regiji na poznat način – pjevanjem na hrvatskom jeziku.

Zaključak za cijelu punk veselice u mainstream gabaritima oko koje se, može se reći generacijama, lome koplja zbog predznaka pravovjernosti bila je svrsishodna, a time i uspješna. A da Hladno pivo i dalje u pankerske redove unovačuje adolescente vidjelo se i po desetak svježe izbrijanih irokezica na srednješkolskim glavama. Tako je to na ovim prostorima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X