Hrvatska diskografska udruga upućuje javni poziv svim izvođačima koji su sudjelovali u stvaranju snimaka

Hrvatska diskografska udruga upućuje javni poziv glazbenim izvođačima koji su od 1947. godine do danas sudjelovali u stvaranju bilo koje snimljene pjesme domaćeg repertoara da se jave ako smatraju da bilo koje od njihovih izvođačkih prava nije riješeno, ostvareno ili regulirano i da nisu primili naknadu.

Hrvatska diskografska udruga

“Poziv upućuju prvenstveno radi provedbe analize i prikupljanja dodatnih informacija nakon što su se u javnosti mogle čuti glasine o navodno nereguliranim pravima i nejasnim odnosima glazbenih izvođača i izdavača.

Udruga koja okuplja glazbene izdavače, nositelje hrvatske glazbene industrije, naglašava kako je ključno da predlagatelj Zakona odnosno Ministarstvo kulture i medija prije donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima treba raspolagati potpunim podacima, a ne vjerovati paušalnim izjavama predstavnika upravljačkih tijela izvođačkih organizacija, jer je samo tako moguće donijeti Zakon koji neće nanijeti više štete nego koristi upravo glazbenim izvođačima koje se navodno sprema zaštititi. Izvođači moraju dobiti priliku iznijeti svoje mišljenje, te upravo iz tog razloga Hrvatska diskografska udruga upućuje ovaj javni poziv.

Kako tvrdi Hrvatska diskografska udruga, kolektivna zaštita i monopolizacija brige o izvođačkim pravima koju bi trebao propisati novi prijedlog Zakona, najviše bi naštetila upravo glazbenim izvođačima. Također, pokazuje nepoznavanje realnosti na glazbenom tržištu te elementarnih činjenica o odnosima unutar njega.

Cilj ove strukovne udruge je da svaki izvođač zadrži mogućnost odabira, što je u skladu s tržišnim slobodama kao ustavnom kategorijom, ali i aktualnom Direktivom Europske unije za regulaciju navedenih pitanja te europskom pravnom stečevinom”, stoji u priopćenju HDU-a.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X