Hrvatska kinoteka i kino Tuškanac donose ciklus ‘Portreti: Veljko Bulajić’

Otvorenje ciklusa posvećenog jednom od velikana jugoslavenske i hrvatske kinematografije bit će 13. prosinca u MM-centru.

Veljko Bulajić (foto: Press)

Uviđajući svevremenost priznatog opusa ponajviše posvećenog temi borbe individue za ostvarenje osobnog u društvu kojim vladaju zakoni kolektivnog, Hrvatska kinoteka u suradnji s kinom Tuškanac i Studentskim centrom ovog prosinca u MM-centru otvara višemjesečnu retrospektivu filmova “Portreti: Veljko Bulajić”.

Ciklus filmova 13. prosinca u 19 sati otvorit će Bulajićevo debitantsko ostvarenje u dugometražnoj formi te prvi hrvatski film predstavljen u glavnoj konkurenciji festivala u Cannesu “Vlak bez voznog reda” (1959). Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljem.

Ovaj klasik inspiriranim neorealizmom tematizira masovno preseljenje stanovnika iz škrtog kamenjara Dalmatinske zagore u plodnu slavonsku ravnicu, a na pulskom festivalu osvojio je nagrade za najbolji film, scenarij i sporednu mušku ulogu (Milan Milošević) te nagradu žirija jugoslavenske filmske kritike i nagradu publike Jelen.

Vlak bez voznog reda (foto: Press)

Večer kasnije (14. 12. u 20h) uslijedit će projekcija filma “Obećana zemlja” (1986), svojevrsnog nastavka “Vlaka bez voznog reda” inspiriranog “Rašomonom” i “Građaninom Kaneom” u kojem seljaci došljaci doživljavaju prva razočaranja idejama kolektivizacije. Film zamjetljivog utjecaja talijanske kinematografije koncipiran je kao sudska drama, a glavne su uloge odigrali Velimir Bata Živojinović, Mirjana Karanović, Vjenceslav Kapural i Vanja Drach.

Posljednji Bulajićev film u prosincu (20. 12. u 20h) vizualno je impresivna i emocionalno upečatljiva kronika “Skoplje ’63” (1964) inspirirana događanjima nakon razornog potresa koji je pogodio makedonsku prijestolnicu. U film je uvršten jedan od prvih snimljenih nastupa romske pjevačice Esme Redžepove, a među mnogim osvojenim priznanjima ističu se Grand Prix za najbolji dokumentarni film na venecijanskoj Mostri te nagrada UNESCO-a.

Bulajićevo stvaralaštvo danas je dio angažirane hrvatske filmske baštine, a upravo dokumentarističkim pristupom redatelj suvremenom gledatelju omogućuje rezoniranje s povijesno-političkim okolnostima njegove sredine, što na komparativnoj razini misli dovodi do zaključka kako kolektivni sukobi do danas ostaju nepromjenjivih uzroka i posljedice, dok je samo kontekst sklon varijacijama.

Raspored projekcija dostupan je OVDJE, a ulaz na sve projekcije ciklusa “Portreti: Veljko Bulajić” je besplatan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X