Hrvatska ulazi u Europu, Misfitsi joj ponudili nešto slično – hard core horor

Jezivi, mračni, bučni – Misfitsi su se vratili u Zagreb i otprašili još jedan intenzivan, prljav i pakleni koncert.

Jerry Only - basist i vokal Misfitsa

Povijest bolesti. Valjalo je provjeriti tko su uopće ti Misfitsi. Još tamo u doba nenarodnog režima, Glenn Danzig je na ovim prostorima postao zvijezda, zahvaljujući ponajprije hitom posvećenom majci, što ga je približilo pjesmarici Matka Jelavića. Za Danziga se govorilo da je pjevao u tim nekim Misfitsima. A onda je i Metallica snimila „Last Caress“ i „Green Hell“ istih tih nekih Misfitsa. Metalom zaraženim omladincima nije bilo druge nego da nabave neku kasetu tih Misfitsa, pa da se osobno uvjere u to čudo. Ispalo je da se radi o bendu koji se na polovici osamdesetih raspao, voljeli su se furati na horore, šminkali su se poput kostura, lubanje su im bile fetiš, a svojim su hardkoraškim pristupom imali su za cilj utrpati barem dvadeset pjesama na album od pola sata. I bili su fakat dobri. Sjetili su ih se godinama kasnije Gunsi obradom „Attitudea“, a nakon uleta Metallice s coverom „Die, Die My Darling“, gospodin zvan Jerry Only krajem devedesetih se odlučio vratiti na scenu. Misfitsi bez Danziga potom su se raspadali i okupljali nekoliko puta, a sinoć su drugi put doveli svoj horor show u Zagreb.

01.07.2013. Šestotinjak pankera sinoć je u Boogaloou bilo u totalnoj euforiji, ali ne zbog toga što je određen datum ulaska Hrvatske u Europu. Činjenica da nam se Vlada odlučila bez ispaljenog metka pokoriti stranoj sili u kojoj vlada neizabrana vlast, nije nikoga sinoć previše zabrinjavala – ignorancija svega mogućeg utkana je u korijene sljedbenika Misfitsa. No, zato je tu dobra stara simbolika, pa su se u večeri hinjenog trijumfa odlično uklopili vrišteći refreni iz „Horror Business“, „Hybrid Moments“, „Skulls“, „London Dungeon“, „From Hell They Came“ ili „Land of the Dead“. Eto ti Europo!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4EjyVJ-tccI[/youtube]Die, Die My Darling. S najvećim hitom je, naravno, sve završilo. Priča je trajala sat i petnaest minuta, u što se naguralo barem 35 pjesama. Misfitsi na sceni izgube najmanje pet kilograma po glavi, a nije baš da skakuću k’o Mike Patton. No, pod teškim naoružanjem kožnjaka, metalnih šiljaka i jezivog make-upa, pjevanje i sviranje iz petnih žila, bez sekunde odmora, udarnički je posao. Trojac predvođen Jerryjem Onlyjem ne prodaje maglu, njihov ih je hardcore punk doveo na listu 100 najboljih bendova svih vremena, a i sinoć je u nekoliko navrata prouzročio šutku velikih razmjera. Kultni su i legendarni iz još jednog razloga – zbog prepoštenog odnosa prema fanovima. Jerry je nakon koncerta obećao da će stisnuti ruku i potpisati se na ulaznicu svakome tko to želi. Ja sam nakon dvadeset minuta otišao, tada je pola dvorane još uvijek čekalo u redu pred stageom i strpljivim basistom/pjevačem.

Bizarni trenutak. Ton-majstor koji pjeva backvokale, to se rijetko viđa. Ovaj novinar nikada, oni koji su prije koju godinu bili na Heavy Trashu tvrde da je toga i tad bilo. Miran i povučen mladić, u običnoj bijeloj majici, koji je dizao i spuštao sve one tipke na miks-pultu, neprimjetno je podebljavao svaki refren koji je sa stagea izvikivao Jerry. Zaposliti tehničara koji ima sluha, dati mu tekstove na štrebanje, uvaliti mu mikrofon i držati ga na jednoj plaći dok obavlja dva posla. Da ne znam da su u pitanju Misfitsi, pomislio bih da se radi o nekom korporativnom bendu koji promiče tekovine kapitalizma.

Inovacija Misfitsa - tonac kao backvokal

Dan poslije. Misfitsi su sad već na putu za Češku, odspavali su sat, dva na parkiralištu i izmučeni krenuli prema festivalu kojem su nositelji Maideni. Svaki put kad posvjedočim takvoj požrtvovnosti rokera stare škole, padne mi na pamet pjevač Offspringa koji se u Domu sportova malo nakašljao i dva sata prije početka koncerta odbio nastupiti. Pa bi sad i Misfits i fejkere poput Offspringa trebalo trpati u istu pankersku kategoriju? Nema šanse!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X