Hrvatski autori i umjetnici traže potporu zastupnika iz europskog parlamenta u regulaciji digitalnog tržišta

Od prihoda koji dolaze s tržišta glazbenog streaminga za autorska prava, odnosno za honorare autora, otpada tek 12-15% prihoda – ostatak se dijeli na diskografe i izvođače te platforme.

Véronique Debroise, glavna direktorica GESAC-a s hrvatskim izaslanstvom (foto: HDS ZAMP)

U sklopu događanja u Europskom parlamentu Meet The Authors predstavnici Hrvatskog društva skladatelja Mladen Tarbuk, predsjednik Društva, Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik, Branimir Mihaljević, skladatelj i glazbenik te predstavnice glumačke udruge AVIP, glumice uspješno okušane i u autorskom radu Ksenija Marinković i Ana Marija Vrdoljak, predsjednica udruge, susreli su se u utorak 23. svibnja 2023. i s hrvatskim eurozastupnicima i njihovim asistentima. Izaslanstvu umjetnika pridružili su se Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a i Milan Majerović-Stilinović, savjetnik za komunikacije, koji su u srijedu 24. svibnja nazočili i godišnjoj skupštini GESAC-a koja se bavila pitanjima umjetne inteligencije i ostalim europskim aktualnostima.

Cilj ovih razgovora bio je upoznati naše zastupnike u EU parlamentu s nepravednim položajem autora i umjetnika na digitalnom tržištu te činjenicom da su zbog netransparentnih algoritama koji nude glazbu, repertoari malih zemalja na tom tržištu gotovo nevidljivi. Upoznali su ih i sa stavovima članova Hrvatskog društva skladatelja o tržištu streaminga odnosno s rezultatima ankete koju je HDS ZAMP proveo u ožujku ove godine.

Od naših su zastupnika zatražili i da u kreiranju politika Unije usmjerenih na digitalno tržište, svoju potporu daju onim opcijama koje će umjetnicima osigurati pravedan položaj na tom tržištu te njegovati kulturnu raznolikost. Tako će osigurati da propisi Europske unije vode računa o zaštiti hrvatskog kulturnog identiteta i hrvatskih umjetnika. Hrvatske su umjetnike primili zastupnica Željana Zovko i zastupnik Fred Matić. Oboje su članovi Odbora za kulturu Europskog parlamenta, nadležnog za ova pitanja.

Eurozastupnica Željana Zovko s predstavnicima HDS-a i udruge AVIP (foto: HDS ZAMP)

Na samom događanju Meet The Authors od hrvatskih zastupnika sudjelovao je Karlo Ressler te više asistenata hrvatskih eurozastupnika iz različitih političkih opcija. “Ovih smo dana pokušali obići i susresti se sa što više europskih parlamentaraca ili njihovih asistenata i objasniti im zašto je hrvatskim kreativcima važan ovaj posjet Bruxellesu”, izjavio je Nenad Marčec.

U sklopu događanja Meet The Authors, koje je u EU parlamentu organizirala krovna europska udruga autorskih društava GESAC, uz domaćinstvo španjolskog euro zastupnika Ibán García del Blanca i potporu mnogih drugih, svim okupljenim eurozastupnicima obratio se i Branimir Mihaljević. Upozorio je na trenutni sustav na tržištu streaminga koji više nego očito šteti autorima glazbe pa stoga i ne može biti održiv, ali i da prihodi s digitalnog tržišta, koje je uvelike zamijenilo fizičku prodaju nosača zvuka, ni približno ne donose prihode od nekadašnje prodaje nosača zvuka. Ogromni broj streamova nije usklađen s prihodima koji se od njih generiraju.

Podsjećamo da od prihoda koji dolaze s tržišta glazbenog streaminga za autorska prava, odnosno za honorare autora, otpada tek 12-15% prihoda – ostatak se dijeli na diskografe i izvođače te platforme.

Događanje Meet The Authors organizirano je povodom početka izrade dva izvješća u Europskom parlamentu: „Izvješće o kulturnoj raznolikosti i uvjetima autora na europskom tržištu streaminga glazbe„ i „Izvješće o okviru EU-a za socijalnu i profesionalnu situaciju umjetnika i radnika u kulturnim i kreativnim sektorima”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X