‘Hrvatski gen’ – nova knjiga Velimira Grgića

Od ponedjeljka 5. prosinca u prodaji je nova, deseta knjiga Velimira Grgića pod nazivom ‘Hrvatski gen – Snovi o bijegu s brdovitog Balkana’ u nakladi Jesenski i Turk.

Hrvatski gen – Velimir Grgić

Tri elementa eskapizma – konzumerizam, celebrity i TV kultura te nova, radikalna seksualna revolucija – obilježila su hrvatsko društvo i kulturu u prvih deset godina novog milenija, prvog pravog nacionalnog uskakanja u globalni vlak neoliberalnih promjena. Hrvatska je bez previše priprema prihvatila eskapističku “mantru Zapadnog društva”, kao nabolje oružje bijega s brdovitog Balkana, a Hrvatski gen bavi se upravo razmišljanjem o psihološkim, kulturnim, ekonomskim i političkim uzrocima te posljedicama tog fenomena, donoseći uzbudljivi koktel kulturne i medijske studije, sociologije, antropologije, politologije, evolucijske biologije, filozofije, ekonomije, utopije i teorija zavjere, objašnjavajući što je to zajedničko Platonu, Severini, Orwellu i Nives Celzijus.

Snovi o bijegu s brdovitog Balkana, kako uvjerljivo, uz mnoštvo podataka, primjera i referenci pokazuje Velimir Grgić, završavaju na samom Balkanu, jer vizija ”kraljevstva koje dolazi” možda i nije toliko daleko – ona nije nikakva utopijska zajednica ”pod nebesima”, već upravo suprotno: distopija koju je prilikom svog boravka u Zagrebu najbolje izrazio Amos Oz: „Oko sebe vidim ljude koji rade više nego što bi trebali, kako bi zaradili više novca no što im doista treba, kako bi kupili stvari koje zapravo ne žele, kako bi impresionirali ljude koje zapravo ne vole.“ – iz predgovora Srećka Horvata

Velimir Grgić rođen je 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je magistrirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku Heroina Nova. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina Nomad, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu, pisao je za Playboy, Globus, Nacional, Homo Volans, Arkzin, američki magazin The Source i mnoge druge, a trenutno zarađuje kao novinar magazina Klik i portala Tportal.hr. Radio je i na televiziji, prije svega kao urednik i scenarist Zuhra Showa.

Do sada je objavio knjige:

Eminem: Američki ninja (AGM, 2003)

Ritam & Rimapriče o urbanoj glazbi (AGM, 2004)

Žuti titldrugačija filmska enciklopedija (AGM, 2004)

Jegulje, grah, bukkakevodič kroz japanske seksfetiše (Jesenski

i Turk, 2005)

Povratak Žutog titlaukoričeni filmski zabavnik (AGM, 2005)

Katane, lignja, bradavicevodič kroz japanski film (Jesenski i

Turk, 2006)

GONZO – pisanje, droga & rock’n’roll (Šareni dućan, 2007)

Harakiri, jaje, amputacije – Seks i smrt u japanskoj kulturi

(Jesenski i Turk, 2009)

Kriza – hrvatski horor (Algoritam, 2010)

www.velimir-grgic.com

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X