Hrvatsko društvo skladatelja Vladi RH uputilo 5 prijedloga mjera za pomoć glazbenoj industriji

Hrvatska udruga poslodavaca pozvala je svoje članove, među kojima je i Hrvatsko društvo skladatelja sa stručnom službom ZAMP, da upute hitne prijedloge koje će Vlada RH razmotriti prilikom donošenja novih mjera pomoći gospodarstvu. Prijedlog mjera prenosimo u cijelosti.

Hrvatsko društvo skladatelja

Glazbenici, autori, glazbena industrija i s njom povezane djelatnosti, kao i poslovanje glazbenih udruga u Hrvatskoj, značajni su segmenti kreativnih i kulturnih industrija koje doprinose i gospodarstvu zemlje. Svi zajedno ozbiljno su pogođeni aktualnom krizom uzrokovanom epidemijom korona virusa – otkazani su svi koncerti, festivali, priredbe, zatvoreni su ugostiteljski prostori, klubovi, koncertne dvorane i hoteli. Taj ekosustav kreativne industrije je doslovno preko noći ostao bez uobičajnog priljeva sredstava neophodnih za održavanje i osiguravanje egzistencije kreativaca i njihovih obitelji.

Sustav kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava do daljnjeg je jedini siguran izvor prihoda za desetke tisuća glazbenika, autora i izvođača u Hrvatskoj. No otkazivanje koncertnih događanja i zatvaranje ugostiteljstva ima itekako negativne efekte na funkcioniranje tog sustava koji ionako trenutno posluje u otežanim uvjetima, radom od kuće.

Hrvatsko društvo skladatelja uputilo je putem inicijative HUP-a prijedlog pet mjera kojima Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstva mogu utjecati na saniranje štete u glazbenom sektoru kulturne i kreativne industrije i pomoći mu pri što bržem oporavku:

1. Državno financiranje fondova za naknade izgubljenih prihoda od autorskih honorara

Autorski honorari jedini su izvor prihoda za velik broj članova Hrvatskog društva skladatelja, a prikupljanje naknada je palo je za više od 60% s tendencijom daljnjeg i još drastičnijeg pada. Navedenom mjerom omogućila bi se egzistencijalna sigurnost autora i drugih kreativaca, te bar malo olakšala njihova situacija.

2. Oslobođenje od plaćanja svih poreznih davanja na autorske tantijeme za svo vrijeme trajanja mjera zabrane rada korisnika glazbe, a svakako do kraja tekuće godine (31.12.2020.)

Autorski honorari koje prikupljaju organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava u pravilu se isplaćuju periodično, sredinom i krajem godine, a odnose se na prošla razdoblja. Tako će npr. HDS naknade prikupljene u prvoj polovici 2020. (dakle u vrijeme krize uvjetovane koronavirusom) isplaćivati nositeljima prava u prosincu 2020.

3. Oslobođenje od plaćanja (ili financiranje) svih davanja na plaće zaposlenika u kulturnoj industriji (poreza, doprinosa i prireza na dohodak) od strane države i tijela lokalne samouprave, za svo vrijeme trajanja zabrane rada korisnika glazbe, kao i 3 mjeseca nakon prestanka zabrane

izgledno je da će nakon završetka situacije uzrokovane koronavirusom i donesenih zabrana biti potreban duži vremenski period da bi se poslovanje svih korisnika glazbe vratilo na razine na kojima je bilo prije izbijanja krize. Za to vrijeme HDS i druge glazbene udruge za kolektivno ostvarivanje prava (izvođači, proizvođači fonograma) imat će znatne izdatke za plaće svojih zaposlenika.

4. Suspenzija ili odgoda plaćanja poreza na dodanu vrijednost na sve glazbene proizvode i usluge

5. Poticanje sektora kroz dodatne porezne i/li druge fiskalne olakšice nakon završteka krize

Ove mjere HDS je uputio nakon što je svojim redovnim i pridruženim članovima osigurao Fond solidarnosti u iznosu od 550 tisuća za štetu uzrokovanu epidemijom i nedavnim potresom u Zagrebu. Također, u znak solidarnosti sa svojim partnerima – poslovnim korisnicima glazbe – HDS ZAMP poduzeo je mjere kojima im je izašao u susret tijekom mjeseci obustave poslovanja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X