I BAFTA za ‘La La Land’

Britanska filmska akademija sinoć je dodjelila svoje nagrade najboljim filmovima po sedamdeseti put od svoga osnutka. Film ‘La La Land’ Damiena Chazellea je očekivano slavio u glavnim kategorijama, dodatno učvrstivši svoj status favorita na dodjeli Oscara koja će se održati za dva tjedna, ali je ostao bez određenog broja nagrada u manjim kategorijama, koje su raspodjeljene ostalim filmovima koji su se natjecali.

'La La Land' proglašen najboljim filmom na BAFTA-i 2017.
‘La La Land’ proglašen najboljim filmom na BAFTA-i 2017.

Ratna drama “Hacksaw Ridge” Mela Gipsona tako je odnijela nagradu za montažu, znanstveno-fantastični “Arrival” Denisa Villeneuvea za zvuk, biografska drama “Jackie” za kostimografiju, a britanski filmovi “Florence Foster Jenkins” i “Fantastic Beasts and Where to Find Them” za šminku, odnosno scenografiju.

U kategoriji vizualnih efekata slavio je Disneyev “The Jungle Book”, dok je u kategoriju animiranog filma nagradu odnio “Kubo and the Two Strings” ispred favorizirane “Zootopije”. Najboljim dokumentarcem proglašen je “13” Ave DuVernay (favorit za Oscara “O.J.: Made in America” nije bio nominiran), a najboljim stranim filmom proglašen je prošlogodišnji oskarovac “Son of Saul”.

Uz nagrade za najbolji film i režiju, “La La Land” je potvrdio status favorita i u kategorijama filmske fotografije te glazbe, a Emma Stone je proglašena najboljom glumicom, te se tako čini kako je i u toj kategoriji utrka završena u njezinu korist, kao i ona za najbolju sporednu glumicu u kojoj je Viola Davis osvojila doslovno sve nagrade dosad.

BAFTA za najboljeg glumca lako je pripala Caseyu Afflecku, budući da mu glavni konkurent i osvajač SAG-a Denzel Washington nije bio ni nominiran, a u kategoriji sporedne muške uloge stvar se dodatno zakomplicirala, budući da su Britanci nagradili svojeg Deva Patela za ulogu u drami “Lion”, pa i on dolazi na dodjelu Oscara s velikom nagradom pod rukom.

Najboljim britanskim filmom očekivano je proglašen “I, Daniel Blake” Kena Loacha, a nagradu za najbolji izvorni scenarij odnio je “Manchester By The Sea”, koji će se u toj kategoriji prije Oscara još suočiti i na nagradama Writers Guilda sljedeći vikend, te ćemo tada znati hoće li u finale s prednošću ući Lonerganova drama ili Chazelleov mjuzikl. U kategoriji adaptiranog scenarija ponovno je nagrađen “Lion”, budući da se, prema standardima Britanske akademije “Moonlight” Barryja Jenkinsa vodio kao originalni scenarij.

Dobitnice BAFTA-e za najbolji film osvajali su i Oscar u istoj kategoriji svake gosine između 2008. i 20013., da bi u posljednje dvije godine britanske nagrade otišle filmovima “Booyhood” i “The Revenant”, a Oscari filmovima “Birdman” i “Spotlight”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X