I BAFTA za ‘La La Land’

Britanska filmska akademija sinoć je dodjelila svoje nagrade najboljim filmovima po sedamdeseti put od svoga osnutka. Film ‘La La Land’ Damiena Chazellea je očekivano slavio u glavnim kategorijama, dodatno učvrstivši svoj status favorita na dodjeli Oscara koja će se održati za dva tjedna, ali je ostao bez određenog broja nagrada u manjim kategorijama, koje su raspodjeljene ostalim filmovima koji su se natjecali.

'La La Land' proglašen najboljim filmom na BAFTA-i 2017.
‘La La Land’ proglašen najboljim filmom na BAFTA-i 2017.

Ratna drama “Hacksaw Ridge” Mela Gipsona tako je odnijela nagradu za montažu, znanstveno-fantastični “Arrival” Denisa Villeneuvea za zvuk, biografska drama “Jackie” za kostimografiju, a britanski filmovi “Florence Foster Jenkins” i “Fantastic Beasts and Where to Find Them” za šminku, odnosno scenografiju.

U kategoriji vizualnih efekata slavio je Disneyev “The Jungle Book”, dok je u kategoriju animiranog filma nagradu odnio “Kubo and the Two Strings” ispred favorizirane “Zootopije”. Najboljim dokumentarcem proglašen je “13” Ave DuVernay (favorit za Oscara “O.J.: Made in America” nije bio nominiran), a najboljim stranim filmom proglašen je prošlogodišnji oskarovac “Son of Saul”.

Uz nagrade za najbolji film i režiju, “La La Land” je potvrdio status favorita i u kategorijama filmske fotografije te glazbe, a Emma Stone je proglašena najboljom glumicom, te se tako čini kako je i u toj kategoriji utrka završena u njezinu korist, kao i ona za najbolju sporednu glumicu u kojoj je Viola Davis osvojila doslovno sve nagrade dosad.

BAFTA za najboljeg glumca lako je pripala Caseyu Afflecku, budući da mu glavni konkurent i osvajač SAG-a Denzel Washington nije bio ni nominiran, a u kategoriji sporedne muške uloge stvar se dodatno zakomplicirala, budući da su Britanci nagradili svojeg Deva Patela za ulogu u drami “Lion”, pa i on dolazi na dodjelu Oscara s velikom nagradom pod rukom.

Najboljim britanskim filmom očekivano je proglašen “I, Daniel Blake” Kena Loacha, a nagradu za najbolji izvorni scenarij odnio je “Manchester By The Sea”, koji će se u toj kategoriji prije Oscara još suočiti i na nagradama Writers Guilda sljedeći vikend, te ćemo tada znati hoće li u finale s prednošću ući Lonerganova drama ili Chazelleov mjuzikl. U kategoriji adaptiranog scenarija ponovno je nagrađen “Lion”, budući da se, prema standardima Britanske akademije “Moonlight” Barryja Jenkinsa vodio kao originalni scenarij.

Dobitnice BAFTA-e za najbolji film osvajali su i Oscar u istoj kategoriji svake gosine između 2008. i 20013., da bi u posljednje dvije godine britanske nagrade otišle filmovima “Booyhood” i “The Revenant”, a Oscari filmovima “Birdman” i “Spotlight”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X